Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 25 juni 2008

RFID-chips stör medicinsk utrustning

RFID-chips kan störa kÀnslig medicinsk utrustning.
HÀlften av all elektrisk medicinsk utrustning i en nederlÀndsk undersökning var sÄ instabil att den var en fara för patienterna nÀr RFID-chips var i nÀrheten. Sjukhusen bör anvÀnda tekniken försiktigt, sÀger en forskare.

RFID, smÄ radiochips, kan störa medicinteknisk utrustning pÄ avstÄnd upp till sex meter frÄn enheten.

Rapporten Àr utgiven av lÀkare frÄn Academic Medical Center vid universitetet i Amsterdam och sker mot bakgrund av rÀttegÄngar dÀr 41 RFID-enheter anvÀnts pÄ sjukhus, skriver nyhetsbyrÄn Reuters.

TvÄ av de mest anvÀnda RFID-chipen har lagts in pÄ ett enbÀddsrum utan patient. HÀr registrerade lÀkarna 22 riskfyllda störningar, 2 betydande störningar och 10 mindre fel.

En riskabel störning Àr en fara för patienten, samtidigt som en liten störning krÀver en sjuksköterskas nÀrvaro, Àven om patienten inte Àr i omedelbar fara. RFID-tekniken Àr sÀrskilt vanlig inom detaljhandeln men spÄs anvÀndas i ökande omfattning inom sjukvÄrden. Typiska anvÀndningsomrÄden Àr bevakning av temperaturkÀnsliga produkter som blod eller följa förpackningar med lÀkemedel för att undvika sammanblandning.

Studier har tidigare visat att bland annat larmsystem i snabbköp ocksÄ kan skapa elektromagnetiska störningar till nackdel för personer med pacemakers.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1