Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 juli 2008

IBM bygger nanolabb i Schweiz

IBM investerar en halv miljard i nanolabb i Schweiz
Ett nanolabb som nu byggs i Schweiz ska ta fram framtidens tillvekningsmetoder f√∂r nanoprodukter. Bakom projektet st√•r IBM och tekniska h√∂gskolan i Z√ľrich. Investeringen ber√§knas till en halv miljard svenska kronor.

Det storskaliga nanolabbet kommer att ligga intill IBMs forskningsanl√§ggning i R√ľschlikon strax √∂ster om Z√ľrich. Labbet ska ge Schweiz ett ordentligt f√∂rspr√•ng inom nanotekniken och landets sm√•f√∂retag ska kunna dra nytta av forskningsresultaten.

Det nya nanolabbet kommer att kosta 90 miljoner USD, varav en tredjedel går åt till att bygga den avancerade infrastruktur som krävs för verksamheten. Labbet är uppdelat i tre delar varav en del för IBM, en del för högskolan och en för de två gemensamt. I labbet kommer 900 kvadratmeter renrum att finnas.

Bygget beräknas stå klart 2011 och verksamheten kommer att spänna från grundforskning till kortsiktiga utvecklingsprojekt. Ett antal gemensamma forskningsområden har identifierats bland annat kolbaserade material, nanotrådar, nanofotonik, spinntronik, och tribologi. Särskilt viktigt är det att utveckla produktionsmetoder för nanoteknik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2