Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 juli 2008

Kamera stor som ett piller<br>styrs i magen av magnet

Med hjÀlp av en magnet utanför kroppen kan lÀkare i Tyskland styra engÄngskameror inne i matstrupen och magsÀcken.
EngÄngskamerorna som vÀger runt fem gram har anvÀnts nÀr de Äker genom matsmÀltningssystemet och tar ett par bilder i sekunden. Nu har forskare vid Fraunhoferinstitutet för biomedicinsk teknik i Tyskland utvecklat en metod för att ocksÄ styra kameran inne i kroppen. Vid en demonstration ska en av forskarna ha visat pÄ sig sjÀlv att en kamera kan styras upp och ned i matstrupen i tio minuter, Àven nÀr patienten sitter upp.

Styrningen gör det ocksÄ möjligt att ta precisa bilder av magsÀckens vÀggar för att finna cystor eller blödningar. LÀkare Àr intresserade av att kunna se den sÄ kallade övre magmunnen, dÀr matstrupen ansluter till magsÀcken. NÀr den inte sluter tÀtt kan maginnehÄll trÀnga tillbaka upp i strupen och vÄlla halsbrÀnna och i vÀrsta fall cancer.

Tidigare har patienter med strup- och magsjukdomar inte haft sÄ stor nytta av kamerapillren eftersom vÀgen genom strupen bara har tagit ett par sekunder, och i magen har kameran snabbt sjunkit till den nedre delen. DÀrför har patienter vid strup- och magundersökningar hittills behövt svÀlja ett stort sÄ kallat endoskop.

Kameran sÀnder ut bilder genom en radiosÀndare. Den innehÄller Àven batteri samt lysdioder som fungerar som blixtar. Den magnetiska styrenheten utanför kroppen uppges vara liten som en chokladkaka.
Den nya kamerastyrningen har utvecklats i samarbete med Israelitsjukhuset i Hamburg, kameratillverkaren Given Imaging och Royal Imperial College i London.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1