Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 28 juli 2008

Gycom i samarbete med Sthlms Stadsteater

Under de senaste mĂ„naderna har Gycom, tillsammans med Stockholms Stadsteaters scen Unga Klara, arbetat med ett annorlunda scenprojekt. Till förestĂ€llningen Edvard den andre, har man skapat ett alldeles nytt scenrum, dĂ€r publiken bjuds rakt in i skĂ„despelarnas vĂ€rld – med publikgradĂ€ngen roterandes i mitten.
I vĂ„ras hade förestĂ€llningen ”Edvard den andre” premiĂ€r pĂ„ Unga Klaras scen pĂ„ Stockholms Stadsteater. Dramat, som handlar om Englands medeltidskung Edvard spelad av Rikard Wolff, skrevs av Christopher Marlowe i slutet av 1500-talet, och regisseras hĂ€r av Suzanne Osten, Unga Klaras konstnĂ€rliga ledare.

Till den knappt fyra timmar lĂ„nga förestĂ€llningen, har man satt scenteknikerna pĂ„ extra prov denna gĂ„ng, dĂ„ man berett scenen med en alldeles speciell funktion; publiken sitter pĂ„ en rörlig trappgradĂ€ng i mitten, omgiven av en yttre snurrande plattform dĂ€r skĂ„despelarna rör sig kring publiken. Ett scenrum, skapat av scenografen Magdalena Åberg, som krĂ€vde nytĂ€nkade och en hel del sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder, med bĂ„de scengolv, publik och förestĂ€llning i stĂ€ndig rörelse och i olika riktning.

Hasse Amberndtsson pÄ Gycom och Stadsteaterns Henrik Albinsson trÀffades pÄ mÀssan Scanautomatic i Göteborg under hösten 2007. Ett förslag pÄ mekanisk drivutrustning och övergripande elektrisk funktion arbetades fram och presenterades. Den innehöll lösning pÄ drivning av bÄde den inre publikplattformen och yttre ringen, dÀr skÄdespelarna rör sig kring publiken. BÄda drivs med 2st 3-fasmotorer med broms samt snÀckvÀxlar frÄn SITI. Den inre med 2st 4kW motorer och den yttre med 2st 2,2kW motorer. För att fÄ mjuka start och stopp samt möjligheten till rotationsÀndring och hastighetsreglering installerades vektoromriktare typ DV6 och DV51 frÄn Moeller.

Jonas Sommar pÄ Gycom, har gjort elkonstruktionen och PLC-programmeringen tillsammans med Unga Klaras tekniker. Hastighet och rörelse regleras frÄn en styrpanel med bland annat MFD4 PLC, som sitter tillgÀnglig vid övrig scenteknik sÄsom ljus och ljud, lÀngst upp pÄ publikgradÀngen. Totalt har fyra apparatskÄp byggts, fyllda med kontaktorer, automatsÀkringar, brytare och tryckknappar frÄn Moeller och aggregat frÄn Chinfa och plint frÄn Wieland.

Elöverföringen mellan de snurrande sektionerna har lösts med slĂ€pringsdon. Med en scen som utnyttjar hela rummet runt gradĂ€ngen Ă€r utrymmena att dölja elskĂ„p och annan utrustning i princip obefintlig. ElskĂ„pen Ă€r placerade under den snurrande lutgradĂ€ngen – ett minimalt utrymme som under förestĂ€llningen Ă€ven delas med pjĂ€sens ensemble pĂ„ 17 skĂ„despelare, all rekvisita, sminkbord och kostym! Även ljussĂ€ttningen av Edvard den andres scen har krĂ€vt extra eftertanke. Med skĂ„despelare som rör sig över en rörlig scenyta och med en snurrande publik som inte ska blĂ€ndas i strĂ„lkastarskenet, har Ă€ven ljusansvarige Jens Lindström fĂ„tt tĂ€nka till en extra gĂ„ng.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1