Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 september 2008

Sverige nummer fyra i globalt index över IT-konkurrenskraft

Sverige blir rankat som nummer fyra i 2008-Ärs index över konkurrenskraften inom IT-industrin.
Sverige klÀttrar tre placeringar i indexet jÀmfört med 2007-Ärs sjundeplats, beroende pÄ ett bra företagsklimat, stora investeringar inom IT och en stark förmÄga att vaska fram nya talanger till IT-industrin, Àr nÄgra av slutsatserna i en studie av The Economist Intelligence Unit sponsrade av Business Software Alliance (BSA).

Studien jÀmför IT-industrins villkor i 66 lÀnder för att avgöra i vilken utstrÀckning den möjliggör IT-sektorns konkurrenskraft. De 20 största ekonomierna förblir desamma frÄn förra Äret, men nio lÀnder har avancerat och elva fallit ner i ranking. De fem topprankade lÀnderna i Europa Àr Storbritannien (nr 3), Sverige (nr 4), Danmark (nr 5), NederlÀnderna (nr 10) och Schweiz (nr 11).

”Det hĂ€r Ă„rets index över IT-konkurrenskraften visar att ett lands ranking kan röra sig uppĂ„t eller nedĂ„t mycket snabbt. De lokala regeringarna och IT-industriernas förmĂ„ga att producera arbetstillfĂ€llen och en bĂ€ttre livskvalitet genom IT pĂ„verkas starkt av hur de hanterar konkurrenskraftens sex drivkrafter. I Sverige har vi ett starkt företagsklimat och god förmĂ„ga att fostra nya IT-talanger, men vi mĂ„ste bli Ă€nnu bĂ€ttre pĂ„ alla omrĂ„dena för att behĂ„lla tĂ€tpositionen kommande Ă„r”, sĂ€ger John Hugosson, ordförande för BSA Sverige.

Studien visar ocksÄ att Sverige Àr som starkast inom affÀrsklimat, inom IT-infrastruktur och bredbandspenetration, inom IT-investeringar med stora investeringar i R&D i den privata sektorn och inom den högre utbildningen som fungerar vÀl för att utveckla nya talanger till IT-industrin. Det finns samtidigt omrÄden dÀr Sverige behöver förbÀttras, bland annat en aktivare statlig uppmuntran för utvecklingen av IT-industrin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1