Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Raghu Das Krönikor | 26 september 2008

Stora nischmarknader för tryckt elektronik

Raghu Das, vd vid IDTechEx i Cambridge har skrivit denna artikel om möjligheterna för den tryckta elektroniken, som nu Àr pÄ stark frammarsch.
Företag som sysslar med tryckt elektronik koncentrerar sig för mycket pÄ det uppenbara. Till exempel sÄ drömmer mÄnga om att göra RFID och displaybaksidor eftersom det medför sÄ tydliga och mÀtbara möjligheter. De flesta potentiella marknaderna kan dock mycket vÀl ligga nÄgon annanstans, i ett antal stora nischer dÀr det ofta kan vara sÄ att transistorerna inte ersÀtter nÄgot.

Dessa marknader Àr förstÄs mer osÀkra men med mindre konkurrens. Visserligen Àr det till exempel osannolikt att de tryckta organiska transistorerna frÄn Sony och olika universitet i Tokyo kommer att uppvisa rekord för temperatur eller frekvensomrÄde, men de kommer gÄ att trycka tÀtt, vara miljövÀnliga och billiga, och pÄ sÄ sÀtt öppnar sig mÄnga spÀnnande möjligheter.

Olika utformning av transistorer med enlagers design frÄn företaget Nano ePrint verkar klara högre frekvenser, men har andra begrÀnsningar som on-off-förhÄllande att ta itu med. Deras anmÀrkningsvÀrt enkla konstruktion, tryckbarhet med mera öppnar enorma möjligheter. Detsamma kan sÀgas om transpartenta, högfrekvens zinkoxid-transistorer som deponeras vid lÄg temperatur av Cambridge University. De har tillÀmpningar som e-etiketter, e-tapeter och e-förpackningar.

Tryckta minnen skapar nya marknader

Företaget Thin Film Electronics i Sverige Àr pÄ god vÀg att kommersialisera sitt tryckta ferroelektriska minne. Den kondensatorliknande strukturen lovar 100MB och senare en gigabyte pÄ en frimÀrkstor yta. En av de första tillÀmpningarna kommer att bli kort som innehÄller datorspel. Tekniken kommer att vara ovÀrderlig för e-förpackningar och mycket annat.

Displayer

Ett annat exempel dÀr alltför mycket fokus pÄ de uppenbara sker, Àr bildskÀrmar dÀr nÀstan alla drömmer om att ersÀtta dagens bÀrbara datorer, tv-apparater och mobila telefonen med nÄgon sorts tryckt elektronik. Möjligheterna hÀr att skapa nÄgot nytt i form av e-etiketter, e-förpackningar, e - lÀsare och liknande Àr stora, om Àn mindre kvantifierbara.

Bridgestone i Japan har till exempel utvecklat en ny typ av fÀrg-e-papper som Àr flexibelt tack vare displayteknik med "flytande pulver". Företaget E Ink, som vÀlförtjÀnt fÄr mycket publicitet för organiska lysdioder (OLED), pÄverkar elektrofores blÀckmarknaden eftersom deras produkter finns i flexibel form i klockor och radiokontrollerade prisetiketter i butiker. OLEDs med mycket olika egenskaper öppnar nu en mÀngd olika nischer tack vare de banbrytande arbeten som gjorts av företag som Kodak i Japan, DuPont i USA och Samsung i Korea.

Solceller

För solceller Àr tÀvlingen i full gÄng för att kunna generera el till kraftnÀt pÄ ett konkurrenskraftigt sÀtt. EffektivitetsförbÀttringar ses som en vÀg till detta, men detta kommer att vara en pyrrhusseger om de inte Ätföljs av en livslÀngd pÄ minst tio Är.

G24 Innovations, Gifu University i Japan och National Chiao Tung University i Taiwan riktar stora insatser mot solcellsapplikationer, till exempel:

CIGS = koppar indium gallium diselenide
DSSC = Dye Sensitized Solar Cell
Multilayer = flerlagersceller avsedda att öka effektiviteten, inbegriper exempelvis InGaAs
Organic = andra celler Àn DSSC, med inriktning pÄ den omvandling som Àger rum i det organiska skiktet i tryckta elektroniska komponenter.

Intressanta egenskaper hos tryckt elektronik Àr att olika elektroniska komponenter kan skrivas ovanpÄ varandra, vilket sparar utrymme, ökar tillförlitligheten och ibland Àr dessutom samtliga delar transparenta. Naturligtvis fÄr ett blÀck inte skada en annat och möjlighet till urbakning vid lÄg temperatur Àr avgörande om billiga flexibla material som papper och plastfilm ska anvÀndas. Det finns mycket sofistikerad teknik och kemi hÀr, med iTi, Pixdro, Asahi Kasei, Merck, BASF, HC Starck, Hitachi Chemical och Frontier Carbon Corporation i spetsen för utvecklingen.

SpÀnnande nya substrat utgör alltmer en del av denna "elektroniska plywood" sÄsom film i NXT högtalare som ger nya möjligheter till ljud, ljus och grÀnssnitt till mÀnsklig kontakt. Ett tryckt organiskt batteri frÄn Waseda University kan laddas mycket snabbt och Àr dessutom halvtransparent och flexibelt. Det finns ocksÄ organiska kemiska sensorer och biosensorer frÄn University of California i Berkeley.

Alla företag och universitet som nÀmns i denna artikel kommer att vara nÀrvarande vid IDTechEx konferensen Printed Electronics Asia i Tokyo 7-9 oktober www.IDTechEx.com / PEasia. Deltagare frÄn de ledande företagen i Japan inklusive Toppan Forms, Dai Nippon Printing, Sony, Toppan Printing, Frontier Carbon Corporation och University of Tokyo Àr anmÀlda.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2