Elektronikproduktion | 04 november 2008

Förfalskade mobiltelefoner väller in i Norge

Norska tullverket har beslagtagit många falska mobiltelefoner och handeln med dem ökar dramatiskt.
Tullmyndigheterna i Oslo beslagtogs 2500 falska mobiltelefoner under 2007. Det finns piratkopior av många olika märken och tullverket kan nu bekräfta att smuggling av mobiltelefoner ökar. En del norrmän köper telefoner på internet för privat bruk, medan andra köper större kvantiteter för att sälja.

Alla de stora mobiltelefontillverkare är offer för piratkopiering. Kvaliteten på falska mobiltelefoner har förbättrats drastiskt och experterna kan inte se skillnaden omedelbart.

”De är mycket professionella”, säger advokat Thomas Rukin av advokatbyrån Grette, som representerar flera av världens största varumärken i Norge, bland annat Nokia, Hugo Boss, Jennifer Lopez och Calvin Klein. ”Och de är så välgjorda att de ofta måste lämnas in för att analyseras, kontrolleras på kretskortsnivå och så vidare, skriver nettavisen.no. Alla telefoner har ett ID-nummer, så det är ofta där vi ser det”, säger Rukin.

Kvaliteten på varorna ökar med antalet smugglingsförsök. Innan kunde vi skratta åt den dåliga kinesiska kvaliteten, nu betraktas de inte som primitiva leksaker längre. Över 70 procent av de förfalskade varor kommer från Kina.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2