Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 04 november 2008

Ljus framtid med lysdioder

Robust, effektiv, liten storlek och lång livslängd. Det finns många fördelar med diodbelysning, men hittills har nackdelarna med denna typ av belysning skuggat sikten - men nästa år ändras det.
”Det blir nog på många sätt framtidens belysning”, säger Håvard Elnan på Lampehuset i Namsos.

Han förklarar att en spotlight med diodteknik i dag har en livslängd på cirka 30 000 timmar - mot 2000-3000 timmar för en vanlig halogenlampa. Dessutom är de mycket mer energieffektiva än konventionella ljuskällor - en trewatts lysdiodslampa motsvarar en normal 25 watts glödlampa.

De avger nästan ingen värme, och tål omild behandling. Diodlampor är blygsamma i storlek ger många möjligheter när det gäller placering av ljuskällor och lampdesign.

”Dioderna är mycket små, så man kan komma finna många intressanta lösningar - förutom att spara ström”, säger Elnan. ”Dessutom används ofta lysdiodlampor för utebelysning, eftersom de inte påverkas av vädret”, tillägger han.

Han medger ändå att LED-tekniken har sina begränsningar. Färgåtergivning inte är optimal och det har inte funnits något sätt att använda dimmer. Detta är idag på väg att ändras. Nästa år kommer nämligen Philips med nya produkter som används till denna typ av teknik - och Elnan tror att Osram följer hack i häl. Han har redan sett exempel på produkter som kommer att släppas nästa år.

”Det var bland annat en fjärrkontroll där man kan välja bland alla regnbågens färger - och det finns möjlighet att använda dimmer. Det kommer dessutom inte att finnas begränsningar när det gäller att ljusstyrka - den tekniken finns redan”, säger han. Det skriver namdalsavisa.no

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-21 15:38 V9.3.2-2