Foto: Merja Hellstrand Elektronikproduktion | 11 november 2008

Full fart hos Wintech i Fagersta

Kontraktstillverkaren Wintech AB i Fagersta märker inte av finanskrisen alls, men det kan enligt företagets VD Mikael Rehnberg bero på att företaget ligger långt bak i produktionskedjan.
Inom elektronikbranschen räknar man med en tillväxt på 7 % per år de närmaste åren. Wintech är ett välmående företag, av omsättningen på 123 miljoner kronor går 2,5 procent årligen (vilket blir 3 miljoner) till investeringar i företaget för att följa utveckling och bibehålla en modern maskinpark. Produktionsavdelningen måste kunna ställa om snabbt efter kundernas behov, prototyptillverkning eller småserier. - Vi märker inte av finanskrisen alls, men det kan bero på att vi ligger långt bak i produktionskedjan, säger Mikael Rehnberg.

- När det gäller rekrytering är det inte så lätt att hitta personal med spetskompetens, som exempelvis civilingenjörer med teknik- eller elektronikinriktning, berättar Mikael.

- Eftersom cirka 65 procent av kostnaden är inköp av komponenter och 35 procent är arbete och pålägg, så gäller det att hitta de mest prisvärda komponenterna. Vi har sex duktiga inköpare som fixar det, säger Mikael.

Värmeväxlingsanläggningen på Systemair styrs av kretskort tillverkade på Wintech. - Vi har kunder som exempelvis ABB och Atlas Copco Tools som köper in styr- och reglerprodukter för sina industriprocesser. Det kan vara kretskort för styrning av motorer, vakuumsystem, strömförsörjning, säkerhetsutrustning eller övervakningssystem.
Wintechs kretskort går också till Bombardiers tåg i Västerås. Till Sectra (militären) gör Wintech militär elektronik.

Slutligen visar Mikael på ett kretskort som ska styra en vacuumsug som kan monteras till fastigheter för smidigare sophantering. Soporna sugs nämligen från fastigheten till en sopcontainer och borttransport kan underlättas. Bra i exempelvis städer eller andra trånga platser där sopbilar kan ha svårt att komma till.
Text: Merja Hellstrand

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2