Elektronikproduktion | 12 november 2008

Ericssonchefen räknar med ökat samarbete med Sony

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg tror på ett tätare samarbete med Sony. Mobil uppkoppling byggs in i de flesta av Sonys apparater. Det gemensamt ägda Sony Ericsson kommer bara att bli ett av flera samarbeten.
Det har varit ett tufft år för Sony Ericsson. Företaget har pressats hårt på mobilmarknaden och Sony Ericsson tvingas till stora neddragningar. Det leder till att Ericsson får klara sig utan Sony Ericssons tidigare miljardbidrag till vinsten. Problemen beror på två saker, enligt Carl-Henric Svanberg, vd för Ericsson och styrelseordförande för Sony Ericsson:

Förseningar drabbade flera av Sony Ericssons mobiler. Bland annat kom företaget efter konkurrenterna i konkurrensen om vem som har flest pixlar i mobilernas inbyggda kamera.

Bolaget hade på kort tid ökat både omsättning och antal anställda. Som Svanberg ser det drabbades Sony Ericsson av växtvärk.

Nu minskar tillväxten på mobilmarknaden och vi står mitt uppe i en finanskris. Finanskrisen kan förstås påverka mobiltillverkarna rejält nästa år. Konsumenterna i Västeuropa har redan visat mindre vilja till att byta till ny mobil ofta. På några års sikt sker det dock betydligt större förändringar. Mobiltelefonerna som hittills mest använts för vanliga samtal tenderar att bli mer av små, mobila och ständigt nätuppkopplade datorer.

”Mobilbranschen kommer att se väldigt annorlunda ut om fyra-fem år”, säger Carl-Henric Svanberg. ”Iphone är ett intressant tillskott som har öppnat perspektiven. Det är roligt att använda Iphone och Apple har verkligen stimulerat användningen av internet i mobilen. De flesta mobiler i det här segmentet kommer att se ut som Iphone framöver”.

Det är inte bara mobiler som blir ständigt uppkopplade. Carl-Henric Svanberg talar om hur en mängd apparater som gps, tv, bärbara datorer, digitalkamera med mera kopplas ihop och ansluts till internet, ofta via mobilnäten. Kommunikationen mellan apparaterna påverkar även samarbetet mellan Ericsson och Sony. Sony tillverkar datorer, musikspelare, tv-apparater med mera och enligt Carl-Henric Svanberg kommer de flesta att kunna kommunicera via mobilnäten, sannolikt då med hjälp av teknik från Ericsson.

”Du kan snart inte hitta en apparat i Sonys utbud som inte har ett sim-kort i sig. I det perspektivet blir mobilen bara en av många kommunicerande apparater. Då blir samarbetet inom Sony Ericsson heller inte mer unikt än andra samarbeten mellan bolagen”, säger Carl-Henric Svanberg.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2