Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 06 september 2001

Det är dyrt att vara billig

Glöm Moores lag. Det Àr mycket mer pÄ spel Àn att dubbla antalet transistorer varje 18- till 24 mÄnads period. Detta har flera industriledare sakta men sÀkert börjat inse
Det finns en ekonomisk motlag mot Moores tekniska 'mania'. Den ekonomiska grunden för IT- produkter; PC's, telekom, chips, tillbehör gÄr nÀstan i en inverterad riktning nÀr tekniken avancerar.

Sean Maloney, vvd, Intel varnar för att vinster och intÀkter för telekomindustrin Àr pÄ vÀg ned mot 1997 Ärs nivÄer medan 'kommunikationssektorn' lyfter.
Det finns mer Àn bara upp- och ned i konjunkturer. För att följa Moores lag krÀvs det enorma investeringar. Spetsteknik Àr inte billig; fabriker, R&D, utrustning, utbildning har alla samma spiraleffekt som Moores lag. Intensiv konkurrens gör att IT- industrin inte kan avbryta dessa stora investeringar ens nÀr det Àr lÄgkonjunktur.
Slutresultatet i detta ekorrhjul Àr större kapacitet pÄ nÀstan alla nivÄer.
Men om det inte blir en ökad efterfrÄgan -och den kommer ofta inte synkad med tillgÄngen-- blir resultatet kraschande priser och en nedÄtgÄende spiral.
Ett exempel pÄ detta Àr chip- industrins dilemma att bygga nya linor för 300 mm substrat, som ger 2,5 ggr mer Àn 200 mm's. Tekniken och aptiten att fÄ ett marknadsövertag över konkurrenterna finns.
Och Moores lag nÀstan dikterar en övergÄng till 300 mm för att hÄlla industrin pÄ den traditionella kostnad- prestanda kurvan.
Men mer Àn en chiptillverkare slÄss med de ekonomiska konsekvenserna att ha rusat över till 300 mm för att vi Àr inne i en teknisk spiral. Om den tekniska förbÀttringen bara resulterar i att utbudet blir överfullt vÀnds inte den nedÄtgÄende ekonomiska kurvan.
Att fallande chip- priser Àr positivt för OEM's, och konsumenter, Àr hÀlsan hos tillverkarna ett bekymmer.
Det Àr ingen som önskar en stagnerad teknikutveckling, men det kanske Àr hög tid att Àgna energi och kunskap Ät kostnader visavi lÄngsiktighet. Fritt frÄn EBN
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1