Elektronikproduktion | 17 november 2008

Kitron och Arendals borgmästare vill inte ha JAS

Arendals borgmästare Rolstad Torill Larsen vill ha amerikanska jaktflygplan - det kommer att säkra leveranser från Kitron och lokala arbetstillfällen.
För Kitron blir det är inte samma möjligheter till leveranser om norska regeringen väljer JAS Gripen. I går blev borgmästaren informerad om förutsättningarna för det lokala näringslivet om hennes partivänner i regeringen väljer att köpa jaktflygplan från Lockheed Martin. För Kitron på Hisøy kommer valet att ha stor betydelse, och på tisdag kommer representanter från den amerikanska tillverkaren till Arendal för att möta Rolstad Larsen och stortingsrepresentanten Freddy de Ruiter.

- Då kommer de nog att få höra ännu mer om omfattningen och konsekvenserna för vår verksamhet, men vad vi redan har berättat för borgmästaren är att det är väldigt viktigt att köpa amerikanskt, säger Kitrons vd Jan Sigvartsen. Kitron har redan leveranser till den nya Joint Strike Fighter, och har levererat till Lockheed Martin de tre senaste åren.

- Men det kommer att ge stora möjligheter och förmodligen leveranser för 15 till 20 miljoner NOK årligen om amerikanerna får kontraktet med Norge. Då kommer vi in i ett mycket långvarigt och omfattande industriellt projekt. Joint Strike Fighter kommer under de kommande åren att säljas i ett stort antal, och har en livslängd på nästan 40 år. Under denna tid ska de underhållas och uppgraderas, så vi talar om leveranser under många år, säger Kitron-direktören. Borgmästare ser tydliga fördelar för länet att köpa från USA. - Kitron är en stor arbetsplats och det kommer helt klart vara till nytta för oss om de kan få säkra leveranser till amerikanerna under de kommande åren, enligt agderposten. Nu kan jag inte svara för vad de Ruiter kommer att göra, men som politiker från det styrande partiet kommer jag att arbeta för ett amerikanskt köp. Jag vet också att det är en uppfattning som delas av många i partiet. Men jag kommer också att få höra mer om köpet och möjligheterna när jag träffar de amerikanska tjänstemänen, säger borgmästaren.

För Kitron blir det är inte samma möjligheter om norska regeringen väljer JAS Gripen.

- Visst, vi levererar idag till JAS Gripen. Men vi har inte fått några signaler om att vi är på svenskarnas lista över företag de vill samarbeta med. De har presenterat en översikt över norska samarbetspartner, men vi står inte med, säger Sigvartsen. Representanter från Lockheed Martin ska på tisdag besöka både Kongsberg och Arendal. I december ska regeringen besluta om den kommer att köpa svenska JAS Gripen eller amerikanska Joint Strike Fighter.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2