Elektronikproduktion | 25 november 2008

Besvikelse på Saab Microwave Systems när Norge inte köper JAS

- Ett kontrakt för svenska JAS Gripen hade varit värt guld för oss, säger Anders Thorheim, VD på Saab Microwave Systems i Halden. Radartillverkaren Saab Microwave Systems är besviken över att norska regeringen väljer jaktflyg från USA, och inte JAS Gripen.
Spänningen var stor när norska regeringen i går att offentliggjorde valet av det framtida stridsflygplanet till flygvapnet.

”Valet är naturligtvis tråkigt för oss. Vi hade hoppats på ett samarbete både med högskolan i Østfold och andra aktörer. Ett norskt val av Gripen skulle inneburit en del i arbeten i Halden och Østfold, särskilt vad gäller spetskompetens. Nu kommer vi att behöva vänta ett tag innan dammet har lagt sig. Vi har andra möjligheter att arbeta med, men inte så mycket som ett kontrakt med Sverige skulle ha inneburit”, säger Thorheim.

Ett köp av Gripen skulle ha inneburit att vi hade behövt bli 100 anställda i Halden. I dag är vi 45. Vårt område är signalbehandling för radar, och vi såg möjligheter för en ökad omsättning på 120 miljoner norska kronor årligen i 10 år. Sammanlagt 1,2 miljarder.

Det hade dykt upp flera industriella möjligheter för Østfold om Norge hade köpt Gripen. En hade varit att Simrad Optronics tillsammans med Saab skulle etablera Vingtech Saab, ett företag med ett par hundra anställda någonstans mellan Halden och Rygge. Lokala företag som Saab har dialog med och som stod på tur för eventuella kontrakt, är IFE, Axxe logistik och MoreCom. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-07-18 17:55 V10.0.0-2