Komponenter | 26 november 2008

Grafen i ny typ av minne

Ett forskarteam vid Rice University har upptäckt att minnesceller som skapas från grafen (tunna skivor av grafit) kan bli omkring fem gånger kompaktare samtidigt som det blir strömsnålare. Labbet har redan experimenterat med upp till 20k cykler utan att man märkte någon märkbar försämring.
Minnet i sig har skapats från individuella bitceller som är mindre än 10 nm, jämfört med de 45 nm som används i dagen flash-minneschips. Bitarna kontrolleras också av två terminaler istället för de tre som används idag. Förutom att det ger en mindre komplex design, hävdar forskarna också att de kan staplas i tre dimensioner.

Minnet klarar också ett stort temperaturspann. Teamet har testat minnet från -75 till över 200 grader Celsius utan att kunna konstatera några negativa effekter på prestanda eller lagring. Det skulle kunna göra att den nya typen av grafenminne kan fungera i varma miljöer, som till exempel inuti processorkärnor.

En annan stor fördel är att forskarna upptäckt att den här typen av minne inte påverkas av strålning vilket gör att det lämpar sig utmärkt för rymdfarkoster och i elektronik till kärnkraft. Det skriver Tom´s Hardware.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1