Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 januari 2009

Låga kostnader gynnar Slovakien

NÀr företagen efter krisen vill sÀnka sina kostnader ligger Slovakien bra till. Regeringen i landet hoppas att euron och lÄga löner ska locka elektronik- och fordonsindustri till landet.
”NĂ€r Ungern tvingas ta hjĂ€lp av Internationella valutafonden och grannlĂ€ndernas valutor sjunker i vĂ€rde Ă€r det starka argument för oss”, konstaterar Josef Marusik, projektansvarig pĂ„ Slovakiska investerings- och handelskontoret.

Han kan erbjuda utlÀndska företag skattebefrielse upp till fem Är och stora statliga investeringsstöd om de etablerar sig i Slovakien. Och dessutom billig arbetskraft som utöver lÄga löner mÄste vara beredda att arbeta upp till 150 timmars övertid med sin normala lön.

Investeringsstöden har hittills kostat Slovakiska staten motsvarande 1 till 1,5 miljarder kronor per Äret de senaste Ären, men budgetchefen pÄ finansdepartementet Radovan Majersky tycker det Àr vÀrt priset, dÄ det sÀnkt arbetslösheten. Till exempel har Kias etablering i Zilina minskat arbetslöshetstalen frÄn drygt 15 till 5 procent pÄ nÄgra fÄ Är.

Slovakiska regeringen rÀknar dessutom med att biljÀttarna och andra internationella företag i första hand ska skÀra ned produktionen i andra lÀnder, dÀr lönekostnaderna Àr högre.

Flera elektronikföretag har valt att etablera sig i Slovakien. Sydkoreanska Samsung har byggt sin största fabrik i Europa i Slovakien med nÀstan 4 500 anstÀllda, och Àven Sanyo och Sony har investerat i landet.

Investeringskontoret tror att fler elektronikföretag kommer att etablera sig i landet de kommande Ären, men siktar ocksÄ pÄ att fÄ fler företag som förlÀgger sin forskning och utveckling till Slovakien.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det dock fĂ„ svenska företag pĂ„ plats, men ExportrĂ„det har nyligen anordnat en resa till landet för ett antal företag som vill lĂ€gga ut en del av sin produktion till lĂ„glönelĂ€nder.

Det skriver dn.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1