Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
image source: VTT Komponenter | 09 januari 2009

FoU stimulerar marknaden för flexibel elektronik

Flexibel elektronik kommer att Ästadkomma revolutionerande förÀndringar i konstruktion och koncept för elektronikprodukter pÄ konsumentmarknaden och inom medicin- och militÀrsektorerna. Det nya omrÄdet medför enorma konsekvenser i form av kostnadsminskningar dÄ tryckt tillverkningsteknik utvecklas för volymproduktion.
En ny analys frĂ„n Frost & Sullivan, ”Emerging Trends in Flexible Electronics”, finner att flexibel elektronik har genomgĂ„tt en drastisk utveckling sedan upptĂ€ckten av organiska ledande polymerer. Det Ă€r fortfarande en lĂ„ng vĂ€g att gĂ„ innan förĂ€ndringarna inverkar pĂ„ vĂ„rt dagliga liv, men fördelar sĂ„som lĂ„g vikt, tĂ„lighet, lĂ„ga kostnader, möjlighet till transparent elektronik, samt enkel integration lovar nya tillĂ€mpningar inom omrĂ„den dĂ€r den konventionella elektroniken inte har varit effektiv.

"Även om organiska halvledare som anvĂ€nds i flexibel elektronik inte Ă€r en konkurrent till konventionella kiselhalvledare, erbjuder de nya möjligheter för applikationer som ’stela’ kretsar och elektronik inte tidigare har klarat, inklusive flexibla displayer för förpackning eller tillĂ€mpningar inom försvarsindustri, flexibla givare för bĂ€rbar diagnostik och flexibla RFID-taggar för varumĂ€rkesskydd av produkter ", sĂ€ger Technical Insights forskningsanalytiker Sharmishta S.

PÄ marknaden sker nu bildandet av strategiska partnerskap mellan materialleverantörer, OEM-tillverkare och FoU-institut för att pÄskynda den tekniska utvecklingen och skapa samarbete mellan underleverantörer och producenter. Produktkommersialisering och time-to-market beror dock till stor del pÄ en hÀvstÄngseffekt frÄn tillverkningsindustrin i Asien.

Samarbetet inom forskning har gjort det möjligt att utnyttja resurser i företag och forskningsinstitut för att producera nya material, förbÀttra prestanda för organiska lysdioder (OLEDs) och underlÀtta insamling och spridning av kunskap. Forskningen inom flexibel elektronik har gagnats av aktiva finansieringsinitiativ frÄn regeringar, försvar, investmentbanker och stora företag.

"Det finns ett fortsatt fokus pÄ utveckling av flexibel elektronik, men initiativ har ocksÄ tagits för att lösa tillverkningsproblematik genom projekt som finansierats av European Commission, liksom initiativ som leds av United States Display Consortium i Nordamerika", förklarar Sharmishta. "NÀr det gÀller denna gryende teknik finns det fortfarande krav som skall uppfyllas i form av materialprestanda, livslÀngd, testning och validering för att klara kontinuerlig anvÀndning inom olika tillÀmpningar."

I det breda spektrum av tillÀmpningar för flexibel elektronik ingÄr allt frÄn bÀrbar militÀrutrustning till bilinteriörer dÀr elektronik kan integreras. Men medvetenheten om möjligheterna med denna teknik Àr fortfarande sorgligt lÄg inom mÄnga marknadssegment. Flera forskningsprogram har inletts för att ta itu med problemen inom tillverkning, kapsling och prestationsförmÄga hos organiska halvledare, som utgör sjÀlva grunderna för flexibel elektronik.

Lovande tillverkningstekniker för olika tillÀmpningar Àr blÀckstrÄleskrivarutskrift och vacuumdeponering samt imprint litografi för olika ÀndamÄl, beroende pÄ upplösning, kostnad och kapacitetskrav. Proaktiva företag inom tryckeriteknik utökar nu sin verksamhet för att införliva tryckt elektronik pÄ flexibla substrat. FörutsÀttningarna för marknaden för flexibel elektronik ser goda ut och fÀltet Àr öppet att exploatera.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1