Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 januari 2009

Nanoteknik utreds av KI-forskare

Kunskapen om nanomaterialens påverkan på människans hälsa och jordens miljö är fortfarande bristfällig. Ett nätverk av forskare från Sverige, Finland, England, Tyskland, Schweiz och USA fått i uppdrag att finna eventuella risker för immunförsvaret, kroppens främsta skydd mot mikrober och partiklar.
Nanoteknik erbjuder stora möjligheter, men medför också risk för människans immunförsvar. Teknologin öppnar dörren till en mängd tillämpningar inom allt från energiproduktion och elektronik till medicin och diverse konsumentprodukter.

Forskarna ska bland annat kartlägga en rad nanomaterial och studera dess kemiska och fysikaliska egenskaper. De ska dessutom studera giftigheten hos nanomaterialen, i cellkultur och i olika djurmodeller. Genetiska förändringar i celler som exponerats för nanomaterial ska också studeras.

Docent Bengt Fadeel vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, har fått i uppdrag att leda projektet som fått namnet Nanommune. Hans arbetsgrupp består av experter inom materialvetenskap, cell- och molekylärbiologi, toxikologi, immunologi, systembiologi samt riskbedömning. Projektet har tilldelats 3,4 miljoner euro av EU och löper i tre år.

Det skriver idg.se

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2