Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 januari 2009

Elcoteq stänger tre fabriker och sparkar 5000

Finska kontraktstillverkaren Elcoteq omstrukturerar för att sÀkra lönsamheten och startar process för att stÀrka balansrÀkningen.
Styrelsen för Elcoteq har beslutat att inleda en intensiv omstruktureringsplan under det första kvartalet för att förbereda bolaget för det ovanligt osÀkra marknadslÀget och den allmÀnna ekonomiska utvecklingen under 2009.

En första del av företagets omstruktureringsplan Àr att stÀnga fabrikerna i Arad (RumÀnien), Richardson (USA) och S: t Petersburg (Ryssland) samt att slÄ ihop fabriken i Shenzhen (Kina) och fabriken i Beijing (Kina). Som en andra del i planen har Elcoteq startat processen med att minska personalen vid flera anlÀggningar globalt. Det förvÀntas att dessa ÄtgÀrder tillsammans leder till personalnedskÀrningar pÄ cirka 5000 anstÀllda. Elcoteq sysselsÀtter ungefÀr 21000 personer i hela vÀrlden. En tredje del bestÄr av flera andra kostnadsbesparingar, inklusive att sÀlja maskiner och utrustning, avsluta leasingavtal för anlÀggningar och maskiner samt att dra ner pÄ externa tjÀnster.

Planenen syftar till Ärliga besparingar i storleksordningen 80 - 100 miljoner euro. Besparingarna kommer att ge en positiv effekt gradvis frÄn andra kvartalet 2009 och kommer att avsevÀrt förbÀttra Elcoteqs helÄrslönsamhet. De totala kostnaderna av engÄngskaraktÀr i samband med omstruktureringen Àr cirka 24 miljoner euro. Företaget uppskattar att 15 miljoner euro kommer att bokföras i december 2008 och resten under första kvartalet 2009.

"NÀr marknaden Àr sÄ trÀngd som den Àr just nu börjar mÄnga företag outsourca mer. De tuffa beslut vi tar nu kommer att förbereda oss för att vara kostnads- och konkurrenskraftiga och redo att gripa tag i nya affÀrsmöjligheter", sÀger Jouni Hartikainen, VD och koncernchef för Elcoteq.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-2