Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 januari 2009

Orbit One i möte med Carl Bildt

Mats Johansson, delÀgare och ekonomichef för kontraktstillverkaren Orbit One mötte i helgen Sveriges utrikesminister Carl Bildt i Kaliningrad. Det var i rollen som ordförande för Swedish Investment Forum som Mats Johansson och en delegation svenska investerare informerade om situationen för svenska företag verksamma i regionen.
– MĂ„let med mötet var att informera om svenska företags aktiviteter i Kaliningrad, under vilka villkor de arbetar samt att ge en allmĂ€n orientering och vĂ„r syn pĂ„ utvecklingspotentialen för Sverige och svenska företag i Kaliningrad, berĂ€ttar Mats Johansson, ordförande för Swedish Investment Forum.

Den ryska enklaven Kaliningrad Ă€r med sitt strategiska lĂ€ge vid Östersjön, i kombination med fördelaktiga skatteregler, en viktig port för handel med den stora och vĂ€xande marknaden i Ryssland. Flera svenska företag har nu upptĂ€ckt potentialen i regionen. Det svenska konsulatet i Kaliningrad spelar hĂ€r en mycket viktig roll för att informera, underlĂ€tta kontakterna mellan svenska företag och ryska myndigheter samt Ă€ven för att hantera till exempel visumansökningar vid resor mellan lĂ€nderna.

Orbit One var den första kontraktstillverkaren av elektronik i Kaliningrad. Idag finns hĂ€r mĂ„nga svenska företag som till exempel rullgardinstillverkaren Markisol, Ă€ven det ett Ronnebyföretag. Kaliningrad gĂ„r till och med under smeknamnet ”Putins Hong Kong” eftersom det lockar till sig en stor mĂ€ngd utlĂ€ndska investerare. TillvĂ€xttakten i Kaliningrad ligger dessutom klart över det ryska genomsnittet vilket Carl Bildt ocksĂ„ pĂ„pekade i sin blogg efter mötet.

Med pÄ mötet var Àven generalkonsul Manne WÀngborg, konsul Jan Skagbrant, Diana Janse frÄn utrikesdepartementet samt Swedish Investment Forums viceordförande Nils VÀrgÄrden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2