Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 21 januari 2009

Rankning av polska kablagetillverkare

evertiq har sammanstÀllt en ranking av de största kablagetillverkarna som finns i Polen, med hjÀlp av intÀkterna frÄn varje företag under 2007. Det största bolaget Àr Coroplast (Tyskland), följt av Leoni och Moltech.
evertiq har anvÀnt P&L: s officiella Ärsredovisning för varje företag, för att avgöra rangordningen. I undersökningen ingÄr endast företag med intÀkter som överstiger 10 miljoner PLN (25,2 miljoner kronor). Multiaktiva företag sÄsom BKT frÄn Bydgoszcz eller Mercus frÄn Polkowice ingÄr inte i undersökningen.

Ranking 2007
Tysklandsbaserade Coroplast - belĂ€get i Dylaki nĂ€ra Opole – har de högsta intĂ€kterna under 2007, med en försĂ€ljning pĂ„ 386 miljoner PLN. I och med detta knuffar företaget ner Leoni Autokabel (Tyskland) till en andraplats.

Leonis intĂ€kter under 2007 var 245 miljoner PLN, vilket Ă€r nĂ„got mindre Ă€n föregĂ„ende Ă„r (278 miljoner PLN). PĂ„ tredje plats kom Molech - vilket ocksĂ„ var fallet under 2006 och 2007 - med sĂ€te i Sulęcin (Moltech Ă€gs av Molex). Molex driver en andra anlĂ€ggning i Polen, som Ă€r specialiserat pĂ„ strukturnĂ€tverk (Molex Premise Networks). Denna anlĂ€ggning ligger i Rudniki nĂ€ra Tczew, och kommer pĂ„ 4:e plats i vĂ„r rankning. (De totala intĂ€kterna för bĂ„da företagen överstiger försĂ€ljning och intĂ€kter för Leoni.)
Segu och Technokabel kom pÄ 5:e och 6:e plats respektive. BÄda företagen redovisade intÀkter i nivÄ med Molex frÄn Tczew. (För 2007 redovisas intÀkter pÄ 91 miljoner PLN och 81 miljoner PLN respektive).

Det Àr vÀrt att notera att vi hittar skandinaviska företag pÄ fyra positioner: Teknosystem (Teknoprod AB), Rimaster, Cable Team Poland (Gerdin Group) och TVAB.


FörÀndringar i framtiden

En rankning som görs nÀsta Är - som grundar sig pÄ intÀkter som uppnÄtts under 2008 - kommer förmodligen inte att medföra betydande förÀndringar. Det finns dock inget tvivel om att listorna för verksamhetsÄret 2009 kommer att se mycket annorlunda.

Detta beror pÄ tvÄ viktiga hÀndelser som Àgde rum i slutet av 2008. FinlÀndska PKC Group har förvÀrvat kablagedivisionen frÄn MAN: s polska dotterbolag i Starachowice, vilket har resulterat i ett företag som sannolikt kommer att generera inkomster pÄ cirka 70 miljoner euro och placera sig pÄ en av de översta positionerna.

Den andra viktiga centrala hÀndelsen Àr Leonis beslut att sÀga upp cirka 75% av sin personal i sin anlÀggning i Ostrzeszów ett beslut som kommer att pÄverka dess position. Förutom det kommer TVAB: s beslut att minska antalet anstÀllda med 100 i Polen sannolikt att minska intÀkterna i Polen till under 10 miljoner PLN.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1