Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 14 september 2001

SSF satsar på galliumnitrid

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) ska satsa pÄ ett forskningscentra som kan hÄlla samman forskning om högeffekttillÀmpningar för material med stora bandgap som galliumnitrid (GaN) och kiselkarbid (SiC).
Problemen för ABBs forskning pÄ kiselkarbid öppnar nu dörren för forskning pÄ galliumnitrid, ett annat halvledarmaterial med stora bandgap.

Internationellt görs stora satsningar pÄ galliumnitrid som ett material för framtida elektronik, men i Sverige har forskningen stÄtt tillbaka för satsningen pÄ kiselkarbid.

Satsningen Àr tÀnkt att ske i nÀra samarbete med industrin. Det företag som skulle fÄ ut mest av ett sÄdant samarbete Àr ABB som just lagt ned sin forskning pÄ kiselkarbid

Ett nytt centra skulle troligen delas mellan Linköpings universitet, Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm. PÄ dessa tre stÀllen finns den idag nÀstan obefintliga svenska forskningen pÄ GaN. I en sÄdan klusterbildning skulle Linköping stÄ för materialutvecklingen, Chalmers för forskningen pÄ kraftkomponenter och KTH för forskningen pÄ optotillÀmpningar. KÀlla Elektroniktidningen
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1