Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 14 september 2001

SSF satsar på galliumnitrid

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) ska satsa på ett forskningscentra som kan hålla samman forskning om högeffekttillämpningar för material med stora bandgap som galliumnitrid (GaN) och kiselkarbid (SiC).
Problemen för ABBs forskning på kiselkarbid öppnar nu dörren för forskning på galliumnitrid, ett annat halvledarmaterial med stora bandgap.

Internationellt görs stora satsningar på galliumnitrid som ett material för framtida elektronik, men i Sverige har forskningen stått tillbaka för satsningen på kiselkarbid.

Satsningen är tänkt att ske i nära samarbete med industrin. Det företag som skulle få ut mest av ett sådant samarbete är ABB som just lagt ned sin forskning på kiselkarbid

Ett nytt centra skulle troligen delas mellan Linköpings universitet, Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm. På dessa tre ställen finns den idag nästan obefintliga svenska forskningen på GaN. I en sådan klusterbildning skulle Linköping stå för materialutvecklingen, Chalmers för forskningen på kraftkomponenter och KTH för forskningen på optotillämpningar. Källa Elektroniktidningen

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-17 15:35 V10.9.3-2