Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 06 februari 2009

Ny tillverkningsmetod kan ge billigare LED-lampor

En ny metod för tillverkning av lysdioder kan minska produktionskostnaderna avsevÀrt.
Enligt New Scientist har brittiska forskare funnit ett nytt sÀtt att tillverka lysdioder som Àr vÀsentligt billigare Àn i dag. Det kan innebÀra att man kan komma nÀrmare mÄlet att byta ut glödlampor till förmÄn för mer energieffektiva alternativ, dÀr lysdioder hittills Àr det bÀsta, men nu kostar för mycket.

Anledningen till att produktionen Àr kostsam Àr att lysdioderna Àr tillverkade av galliumnitrid. Detta Àmne kan inte odlas pÄ kisel eftersom det krymper dubbelt sÄ mycket som kisel vid nedkylning. Galliumnitridkristaller odlas vid 1000 grader Celsius, sÄ ett nytt lager av Àmnet kommer att spricka vid nedkylning. En möjlighet Àr att gro lysdioden pÄ safir, som krymper och kyls ned pÄ nÀstan lika sÀtt som galliumnitrid. Men detta Àr ocksÄ en dyr metod.

En grupp vid universitetet i Cambridge har emellertid hittat en enkel lösning pÄ problemet. De har inkluderat ett lager av aluminiumgalliumnitrid. Detta lager krymper mycket lÄngsammare och bidrar till att motverka den snabba krympningen för ren gallium nitrid. Och dessa lysdioder kan odlas pÄ kisel, pÄ samma sÀtt som mÄnga andra elektronikkomponenter.

Gruppen rÀknar med att denna typ av lysdioder kommer att vara kommersiellt tillgÀnglig inom fem Är. Ett exempel pÄ kostnaden Àr att pÄ en 15 cm kiselwafer för 15 USD kan rymma 150 000 lysdioder, vilket minskar kostnaderna kraftigt.

Forskarna menar ocksÄ att myndigheterna har gÄtt för fort fram nÀr det gÀller att fÄ bort glödlampor.

- HÄll fast vid den vanliga glödlampan i fem Är till, sÄ kan vi alla gÄ över till lysdioder, sÀger ledaren för gruppen, Colin Humphreys, enligt Elektronikknett.no
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2