Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 februari 2009

Miljonbelopp till ökad forskning inom nanoteknologi och energilösningar

Med en total donation pÄ 1 miljon DKK för ad hoc-projekt hjÀlper BHJ Foundation till att driva forskning vid Syddanska Universitetet i SÞnderborg.
Framför allt Àr det forskning inom nanoteknik och avancerade energilösningar, som tillsammans med ökad internationell ideutveckling fick bidrag frÄn BHJ Foundation. Medlen Àr en del av det miljonbelopp som fonden varje Är fram till och med 2012 donerar till studenter, personal och projekt med anknytning till SDU i SÞnderborg.

Ljus och molekyler
Fonden beviljade 300 000 DKK för inrÀttandet av ett forskningsprojekt för nano-stenciling med organiska nanofibrer. Fibrernas molekyler innehÄller kol och har möjlighet att bÄde samla in och sprida ljus. Kemister kan kombinera molekyler sÄ att de bara slÀpper ut en viss fÀrg pÄ ljus som kan anvÀndas som en datormonitorer eller endast för att avge ljus. Det kan leda till billiga alternativ till bÄde glödlampor, lysrör och LED-belysning. Speciellt intressant Àr möjligheten att samla in ljus till solceller.

Cybersegling
För nÄgra veckor sedan visade studenter pÄ universitetet att det Àr möjligt att med fjÀrrkontroll driva en obemannad segelbÄt. Detta skedde i Alssund. Nu gÄr man ett steg lÀngre och syftar till att skapa den ultimata sjÀlvstÀndiga seglingsroboten. En robot som populÀrt sagt kan segla obemannad frÄn A till B i hela vÀrlden. Detta krÀver utveckling av komplexa system som bygger pÄ artificiell intelligens, som kan ge seglingsroboten nödvÀndig information. Det krÀver ett omfattande forskningsarbete för att nÄ dit och till detta arbete donerade BHJ Foundation 300 000 DKK till projektet, som heter Cybersegling.

- Vi Àr, sÄvitt jag vet, det enda universitet som arbetar med detta problem. För drygt 100 Är sedan utgjordes all frakttransport till sjöss av segelfartyg. Detta kan hÀnda igen - fast automatiskt och det krÀver inte mycket energi, sÀger projektledaren Jerome Jouffroy. Han förutspÄr att en kombination av forskning och praktiska resultat kommer att ge positivt utfall pÄ antalet studenter pÄ SDU i SÞnderborg.

Internationell gÀst
Den internationellt erkÀnda multifysikern, Alexander Uskov, som arbetar med optiska egenskaper i halvledarmaterial, gÀstförelÀser i tvÄ mÄnader runt Ärsskiftet 2009/2010 pÄ SDU i SÞnderborg. Han kommer frÄn P.N. Lebedev Physical Institute i Moskva, och har tidigare arbetat som gÀsteprofessor pÄ Berkeley i Kalifornien. BHJ-stiftelsen stöder gÀsteprofessoratet med 106 000 DKK.

Mads Clausen Institute mottog 125 000 DKK för inköp av en högspÀnningsförstÀrkare för anvÀndning i institutets avancerade mekatroniklaboratorium, som till exempel arbetar med dÀmpning av vibrationer.

Docent Benny Lassen, som i sin tidigare akademiska karriÀr har varit i den absoluta eliten i den matematiska omrÄdet fick 125 000 danska kronor för att arbeta med elektroaktiva polymerer. En insats som innebÀr nÀra kontakt med kolleger vid Ecole Centrale i Paris. Forskningen fokuserar pÄ att förutsÀga materialegenskaper. Det aktuella materialet anvÀnds till linjÀra aktuatorer, som populÀrt kallas "konstgjorda muskler". Det förvÀntas att dessa kommer att anvÀndas inom robotteknik, utvinning av energi och vibrationsdÀmpning, enligt electronic-supply.dk
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1