Elektronikproduktion | 17 februari 2009

Marknadstrender inom kablage- och kontaktdonsmarknaden

Den internationella marknaden för kablage och kontaktdon till industrin ser ut svag ut för 2009. Fiberoptik kommer sannorlikt att spela en växande roll, enligt connectorsupplier.com.
Den industriella marknaden för kablage och kontaktdon definieras som produkter som används i produktions- och tillverkningsutrustning, tung industriutrustning, energiproduktion och distribution, robotteknik, jordbruk och jordbruksredskap, miljöteknik, bygg- och anläggningsarbeten inklusive anläggningsmaskiner och annan utrustning, inklusive processtyrning och industriella nätverk (för en komplett lista se www.bishopinc.com). Den globala marknaden för industriella kablage var ca 17 miljarder USD 2008, vilket är en uppgång på 7,5 procent från 2007. Den amerikanska marknaden var cirka 4,6 miljarder USD för 2008, men bara cirka 2 procent uppgång från 2007.

Marknadstrenden för denna industri ser inte lovande ut för 2009. Denna marknad tenderar att leda nedgångar i ekonomin.

Den industriella marknaden för kontaktdon och kablage varierar kraftigt efter typ. I ena änden av spektret, används slitstarka cylindriska kontakter för specialapplikationer i montagen. I andra änden av spektret finns de typiska kontakter och montage som återfinns i elektronik och utrustning för dataöverföring. Några exempel på kontaktdons- och kablagetyper i industriella tillämpningar är följande:

Amphenol MIL-C-5015-kontakterna har varit ryggraden inom industriella anslutningsdon i över fem decennier. Serien, som ursprungligen utvecklats för militära tillämpningar, kan användas i enheter för både signal- och kraftproduktion. De har också tillverkats i en rad olika storlekar med olika utformning. Denna serie har använts i många tillämpningar, bland annat inom geofysik, robotteknik, anläggningsmaskiner och motorer, för att nämna några.

Det finns ett antal olika slitstarka kraftkontaktdon av plast inklusive Tyco CPC-serien.

Amphenols Star-Line serie ZP / ZR miljömässigt tätade kontakter klarar IP67 och är i grunden en uppgradering till 5015 och MIL-C-26482-serien. Kontakterna kan användas i kablage för både signal- och krafttillämpningar. De har också möjlighet att använda Amphenols Radsok högströmskontakter.

Harding HAN-serien för kontakter klarar en hård miljö, den rektangulära serien kan användas till montage i apparatlådor för utomhusapplikationer. I denna serie finns don för signal, elkraft, coax, fiberoptik och pneumatik.
Phoenix Contacts Pluscon-serien erbjuder en mängd olika industriella kontakter för datatrafik till kablage, vilka sträcker sig från industriellt Ethernet RJ45s och M12s till Profibus, USB 2, Firewire, och fiberoptik.

Hirschmanns GDM-serie för hydrauliska, pneumatiska och elektromagnetiska aktuatorer är exempel på några av de specialkontaktdon som produceras för industriella kablage.

Kontaktdon för batterier (Anderson Power Products) är ett annat exempel på produkter för krafttillämpningar för industriell utrustning.

Flexkretskontakter, från till exempel Amphenol, används också i industriella tillämpningar, särskilt för utrymmessnåla tillämpningar, till exempel i handhållna scanners.

Tekniktrenderna inom industriellt kablage är relativt stabila. I de flesta fall görs ändringar av montagen för att uppfylla särskilda applikationskrav eller att för att införa nya trender inom elektronik, exempelvis införandet av USB-2 / 3 -kommunikation. Trots att fiberoptik sannolikt kommer att spela en allt viktigare roll inom dataöverföring kommer detta att bero mer på ökad acceptans av fiberoptik än av viktbegränsningar eller att vara speciellt teknikdriven.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-07-18 17:55 V10.0.0-2