Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 februari 2009

Marknadstrender inom kablage- och kontaktdonsmarknaden

Den internationella marknaden för kablage och kontaktdon till industrin ser ut svag ut för 2009. Fiberoptik kommer sannorlikt att spela en vÀxande roll, enligt connectorsupplier.com.
Den industriella marknaden för kablage och kontaktdon definieras som produkter som anvÀnds i produktions- och tillverkningsutrustning, tung industriutrustning, energiproduktion och distribution, robotteknik, jordbruk och jordbruksredskap, miljöteknik, bygg- och anlÀggningsarbeten inklusive anlÀggningsmaskiner och annan utrustning, inklusive processtyrning och industriella nÀtverk (för en komplett lista se www.bishopinc.com). Den globala marknaden för industriella kablage var ca 17 miljarder USD 2008, vilket Àr en uppgÄng pÄ 7,5 procent frÄn 2007. Den amerikanska marknaden var cirka 4,6 miljarder USD för 2008, men bara cirka 2 procent uppgÄng frÄn 2007.

Marknadstrenden för denna industri ser inte lovande ut för 2009. Denna marknad tenderar att leda nedgÄngar i ekonomin.

Den industriella marknaden för kontaktdon och kablage varierar kraftigt efter typ. I ena Ànden av spektret, anvÀnds slitstarka cylindriska kontakter för specialapplikationer i montagen. I andra Ànden av spektret finns de typiska kontakter och montage som Äterfinns i elektronik och utrustning för dataöverföring. NÄgra exempel pÄ kontaktdons- och kablagetyper i industriella tillÀmpningar Àr följande:

Amphenol MIL-C-5015-kontakterna har varit ryggraden inom industriella anslutningsdon i över fem decennier. Serien, som ursprungligen utvecklats för militÀra tillÀmpningar, kan anvÀndas i enheter för bÄde signal- och kraftproduktion. De har ocksÄ tillverkats i en rad olika storlekar med olika utformning. Denna serie har anvÀnts i mÄnga tillÀmpningar, bland annat inom geofysik, robotteknik, anlÀggningsmaskiner och motorer, för att nÀmna nÄgra.

Det finns ett antal olika slitstarka kraftkontaktdon av plast inklusive Tyco CPC-serien.

Amphenols Star-Line serie ZP / ZR miljömÀssigt tÀtade kontakter klarar IP67 och Àr i grunden en uppgradering till 5015 och MIL-C-26482-serien. Kontakterna kan anvÀndas i kablage för bÄde signal- och krafttillÀmpningar. De har ocksÄ möjlighet att anvÀnda Amphenols Radsok högströmskontakter.

Harding HAN-serien för kontakter klarar en hÄrd miljö, den rektangulÀra serien kan anvÀndas till montage i apparatlÄdor för utomhusapplikationer. I denna serie finns don för signal, elkraft, coax, fiberoptik och pneumatik.
Phoenix Contacts Pluscon-serien erbjuder en mÀngd olika industriella kontakter för datatrafik till kablage, vilka strÀcker sig frÄn industriellt Ethernet RJ45s och M12s till Profibus, USB 2, Firewire, och fiberoptik.

Hirschmanns GDM-serie för hydrauliska, pneumatiska och elektromagnetiska aktuatorer Àr exempel pÄ nÄgra av de specialkontaktdon som produceras för industriella kablage.

Kontaktdon för batterier (Anderson Power Products) Àr ett annat exempel pÄ produkter för krafttillÀmpningar för industriell utrustning.

Flexkretskontakter, frÄn till exempel Amphenol, anvÀnds ocksÄ i industriella tillÀmpningar, sÀrskilt för utrymmessnÄla tillÀmpningar, till exempel i handhÄllna scanners.

Tekniktrenderna inom industriellt kablage Àr relativt stabila. I de flesta fall görs Àndringar av montagen för att uppfylla sÀrskilda applikationskrav eller att för att införa nya trender inom elektronik, exempelvis införandet av USB-2 / 3 -kommunikation. Trots att fiberoptik sannolikt kommer att spela en allt viktigare roll inom dataöverföring kommer detta att bero mer pÄ ökad acceptans av fiberoptik Àn av viktbegrÀnsningar eller att vara speciellt teknikdriven.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1