Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 mars 2009

RUAG levererar antenner till rymdteleskop

RUAG Aerospace i Göteborg, tidigare kÀnt som Saab Space, har vunnit ett kontrakt frÄn Northrop Grumman Corp.
RUAG Aerospace Sweden AB har vunnit ett kontrakt i internationell konkurrens för leverans av antenner för kommunikation med markstationer pÄ Hubbles eftertrÀdare "James Webb Space Telescope" (JWST). RUAG Aerospace skall leverera bÄde Ka-band och S-bandsantenner som skall monteras pÄ en gemensam, styrbar plattform för att kunna optimera kommunikationsprestanda.

Ka-bandsantennen Àr en reflektorantenn med 60 cm diameter tillverkad av kolfiberkomposit. Konstruktionen bygger pÄ lÄng erfarenhet av konstruktion och tillverkning av liknande antenner med höga krav pÄ precision och lÄg vikt som levererats bÄde till nyttolaster pÄ telekommunikationssatelliter och till krÀvande vetenskapliga applikationer. S-bandsantennerna som ingÄr i bestÀllningen liknar dem som redan levererats till ESA's mÄnmission SMART-1 och till NASA's kommande mission till mÄnen, LCROSS.

Rymdteleskopet James Webb Àr ett samarbetsprojekt mellan NASA, ESA och den Kanadensiska rymdmyndigheten, CSA. Uppdraget skall bygga vidare pÄ Hubbleteleskopets upptÀckter nÀr satelliten 2013 placeras i bana runt den s.k. "andra Lagrangepunkten", L2. I L2 balanserar gravitationen frÄn jorden och solen ut varandra och ger dÀrmed en stabil observationspunkt. Huvudinstrumentet pÄ JWST Àr ett teleskop för infrarött ljus med en huvudreflektor med 6,5 meters diameter för att fÄnga de mycket svaga signaler som ÄterstÄr efter Big Bang.

Leveranserna frÄn RUAG Aerospace i Sverige Àr planerade till slutet av 2010.

- Vi Àr stolta över att vi fÄtt förtroendet att tillverka de hÀr kvalificerade antennerna för ett sÄ viktigt projekt som James Webb. Vi har tidigare levererat S-bandsantenner till Northrop Grumman till mÄnmissionen LCROSS och vi vill gÀrna tro att vÄrt upptrÀdande som leverantör spelade en viktig roll i valet av oss förutom det vanliga, dvs. pris och prestanda, sÀger Hans Fritz, försÀljningsansvarig pÄ RUAG Aerospace i Göteborg.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1