Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 mars 2009

NOTE snabbar upp omställningsprogrammet

NOTE stÀller nu om fortare i koncernen, och rÀknar med att vara klara till sommaren, sÀger koncernchefen Arne Forslund.
LÄgkonjunkturen har fÄtt NOTE att accelerera sitt omstÀllningsprogram, som startade för tvÄ Är sedan. Det nu blir klart pÄ ett halvÄr, i stÀllet för om ytterligare ett och ett halvt Är. Hela omstÀllningen gÄr ut pÄ att bli mindre konjunkturkÀnslig och att ha rÀtt tjÀnster nÀra kunden.

Delar av verksamheten har flyttat utomlands och vad som blir kvar i Sverige Àr de delar som kunderna önskar ha kvar. Kunden bestÀmmer var produkterna ska produceras och NOTE visar de olika alternativen som de kan erbjuda. LÄga produktionskostnader Àr dock inte alltid viktigast. 70% av NOTE:s kunder uppger att time to market Àr viktigast, dÄ produktcyklerna blir allt kortare.

MÄnga faktorer utöver arbetskostnader pÄverkar valet av var produktion av en viss produkt ska ske. Transportkostnader, logistikkostnader, volymer, valutakurser och var marknaden för produkten finns pÄverkar var de bÀst tillverkas, sÀger Arne Forslund. Komponentpriserna varierar ocksÄ i olika delar av vÀrlden. Ingenjörskostnaderna varierar och förÀndras. I Filippinerna, dÀr NOTE har verksamhet, utexamineras 77 000 civilingenjörer per Är, och i Kina cirka 100 000 per Är. TillgÄngen pÄ tekniker Àr alltsÄ god, men lönerna har ocksÄ ökat, speciellt i Kina, medan lönerna i Filippinerna fortfarande ligger lÀgre.

NOTE planerar inte att flytta till fler nya lÀnder nu, utan vill vÀxa stabilt. I England, dÀr en enhet finns, kommer verksamheten fortfarande att vÀxa nÀrmaste tiden.

Just nu tittar företaget pÄ representation i GöteborgsomrÄdet och har haft cirka tio kundtrÀffar per dag pÄ Electronix-mÀssan i Göteborg. Marknaden i omrÄdet Àr lika stor som hela den norska marknaden. DÄ Àr inte bilindustri- och konsumentmarknaden medrÀknad, eftersom NOTE enbart ser till b2b.

NOTE möter lĂ„gkonjunkturen med att vĂ„rda grĂ€nssnittet mot kund, sĂ€ger Arne Forslund. ”Vi anstĂ€ller nu fler försĂ€ljare, projektledare och mönsterkortskonstruktörer för att visa kunderna att vi Ă€r ett annorlunda alternativ. Fler kunder Ă€r pĂ„ vĂ€g in nu Ă€n de nĂ„gonsin tidigare har varit i företagets historia.”

Nu syns en vÄg dÀr kunderna ser över sina kostnader och gör fasta kostnader till rörliga, vilket medför att de lÀgger ut mer arbete pÄ Note.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2