Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 19 september 2001

Helikopterupphandling ger Saab 2 miljarder

Valet av NH90-helikoptern innebÀr en direkt medverkan för Saab motsvarande ungefÀr 2 miljarder SEK. Arbetet innebÀr bÄde utveckling och produktion för Saab i samarbete med NHIndustries/Eurocopter.
Beslutet frÄn den nordiska helikopterupphandlingen (NSHP) att bestÀlla NH90-helikoptrar, innebÀr att Saab kommer att ansvara för utveckling och anskaffning av det taktiska systemet för den nya svenska enhetshelikoptern, Helikopter 14. Ett nytt ledningssystem kommer att utvecklas som en del av det taktiska avioniksystemet. Detta blir en viktig del i Försvarsmaktens framtida struktur och ledningsfilosofi.

- Genom utnyttjande av den systemtekniska kompetensen frÄn JAS39 Gripen samt den lednings-, motmedels- och underhÄllskompetens som tillförts gruppen genom köpet av Celsius kan Saab nu gÄ in och ta ett totalansvar för det taktiska systemet i Försvarsmaktens nya medeltunga helikoptrar, sÀger Bengt Halse, VD och koncernchef.


Saab kommer dessutom att producera 200 framkroppar till NH90. Det motsvarar cirka tvÄ tredjedelar av det totala antalet hittills bestÀllda helikoptrar för Tyskland, Frankrike, Italien, Holland, Portugal och nu Àven för Sverige, Norge och Finland.

AffÀren skapar förutsÀttningar för Saab att utöka samarbetet med försvarsindustrier som EADS, Eurocopter och Agusta. Genom att utveckla och leverera det taktiska systemet skapas ocksÄ möjligheter för Saab att aktivt bearbeta exportmarknaden inom ett för Saab nytt produktomrÄde. Flera lÀnder planerar upphandling av helikoptrar med tillhörande taktiska system.

Utvecklings- och produktionsarbetena ska ske vid Saab Aerospace i Linköping, SaabTech Systems i JÀrfÀlla, Saab Avionics i Jönköping och Kista, samt AerotechTelub i Arboga.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1