Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 mars 2009

Smartare kort kan ge miljardmarknad

Ett kreditkort med tvÄ knappar och en tvÄradig display ska göra de senaste bankomat- och resekorten omoderna innan de lanserats.
Enligt lobbyorganisationen Eurosmart sÀljs idag fem miljarder plastkort med chip om Äret i vÀrlden. Svenska Swecards nya kort skulle kunna ersÀtta ett par miljarder av dessa.

Men företaget hade inte en krona i intÀkter under 2008. Swecard har pratat med alla svenska banker, men ingen har nappat, Àven om Handelsbanken visat lite intresse.

”Vi ska börja fakturera sommaren 2009 och kommer att ha ett positivt kassaflöde frĂ„n andra kvartalet 2010”, sĂ€ger Swecards vd Anders Olson.

Swecard har nu vunnit en order frÄn ett europeiskt trafikbolag och i Sverige skrev SJ under en avsiktsförklaring i somras. Kortet kan nÀmligen hÄlla reda pÄ platsbiljetter.

”Vi har ocksĂ„ precis fĂ„tt ett avtal med en jĂ€ttestor bank”, sĂ€ger Anders Olson.

BetaljÀtten Visa har en egen variant med inbyggd kod-dosa i kreditkortet, men till skillnad frÄn Visa kan Swecard bÄde lÀsa och skriva information pÄ det chip som idag finns pÄ alla vanliga kreditkort.

De tvÄ knapparna pÄ Swecards kort gör bankernas koddosa överflödig, och Swecards kort klarar dessutom att visa saldo. Swecard samarbetar med kretstillverkarna Infineon och Atmel. Produktionsutrustningen kommer frÄn Scanditron och batteriet frÄn Varta. Tillverkning och montering sköter företagets medarbetare pÄ egen hand i BorlÀnge.

Forskningen bakom produkten Àr finansierad av statliga Vinnova som skjutit till Ätta miljoner kronor för 2008 och 2009, enligt realtid.se.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2