Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 08 april 2009

Mönsterkort med IMS-teknik för högeffekts-LED

Inom fordonsindustri, arkitektonisk och allmän belysning används lysdioder alltmer på mönsterkort med IMS-teknik (isolerat metallsubstrat). Mönsterkort med isolerat metallsubstrat är egentligen inte nya, men deras höga värmeledningsförmåga gör dem lämpliga till användning för ljusteknik med lysdioder.
Med en allt större packtäthet och grad av miniatyrisering av mönsterkort, liksom en ökad användning av komponenter med hög värmeavgivning som högeffektlysdioder eller konventionella reläer, krävs högre värmeledningsförmåga än vad vanliga mönsterkort klarar. Den låga värmeledningsförmågan hos material som används (mindre än 0,3 W / mK) kan inte distribuera värmen jämnt och kan inte föra bort värmen från mönsterkortet. Resultatet blir hotspots, vilket i sin tur leder till att till exempel kylflänsar inte fungerar optimalt. För att inte överskrida den tillåtna driftstemperaturen för komponenterna måste värmen avledas, annars kommer funktionsfel att inträffa; en förändring i färgspektrum för lysdioder, en förkortad livslängd och i extrema fall även skada eller total förlust av komponenter eller hela moduler i slutprodukten.

Koncept för värmeemission är ofta eftertraktade eftersom det i många fall inte är tillräckligt med användning av basmaterial med förbättrad värmeledningsförmåga. På grund av detta så pågår forskning och utveckling även inom andra områden av termisk hantering såsom konstruktion, utvecklingskoncept och nya värmeavledande material.Att använda isolerade metallsubstrat (IMS) kan få lysdioder kan arbeta vid lägre temperaturer

En beprövad teknik för att avleda värme effektivt och till låg kostnad är att använda isolerade metallsubstrat, mönsterkort med IMS, vilket redan använts i flera år . AT&S är en specialist på området och säljer sina IMS-mönsterkort under förkortningen TC-PCB (Thermal Conductive PCB). De har utvecklats och tillverkas vid företagets anläggning i Klagenfurt i Österrike. Mönsterkort med IMS-teknik kan användas inom lysdiodsbelysning, kraftomvandling och i bilar (till exempel i motorns styrenheter). Fördelarna med IMS-mönsterkort är ganska uppenbara. Bättre värmeledning och värmeemmission tillåter högre effekttäthet. Detta leder till nya tillämpningsområden inom den ständigt expanderande belysningstekniken.

Med hjälp av IMS-mönsterkort kan lysdioder användas vid en lägre temperatur, vilket möjliggör en högre effektivitet. Detta minskar energiförbrukningen, vilket i sin tur minskar värmeavgivningen. Dessutom är livslängden för LED-baserade lampor mycket högre än för konventionella glödlampor eller energisparlampor. Detta resulterar i lägre drifts- och underhållskostnader, vilket minskar totalkostnaderna jämfört med konventionella belysningssystem avsevärt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1