Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 april 2009

Rimaster i forskningssamarbete vid Linköpings universitet

Rimaster Ă€r ett av de östgötska företag som deltar i forskningspartnerskapet ”Helix Vinn Excellence Centre”, vilket Ă€r ett samarbete mellan företag, fackliga organisationer, offentlig förvaltning och olika institutioner vid Linköpings universitet. Den centrala uppgiften för Helix Ă€r att skapa en arena för forskning och innovation kring frĂ„gor som Ă€r aktuella i dagens och morgondagens arbetsliv.
Rimastergruppen har under de senaste Ären genomgÄtt en kraftig utveckling, dÄ man vuxit sÄvÀl organiskt som genom förvÀrv. De stora förÀndringarna pÄ kort tid har bland annat medfört att man inom företaget har flera olika företagskulturer, nÄgot som kan vara svÄrt att hantera sÀrskilt för yngre chefer. Inom ramen för Helix har man dÀrför tillsammans med fil. dr. Andreas Wallo drivit ett forskningsprojekt som fokuserat utveckling av det som kan kallas ledarskap för lÀrande och utveckling. Projektet resulterade i en doktorsavhandling som betonar vikten av att stödja och synliggöra det lÀrande som finns i det dagligt arbetet, och se det som en del i ett stÀndigt förbÀttringsarbete. Förenklat handlar det om att skapa en metodik för att systematiskt kunna reflektera över och implementera dagliga erfarenheter frÄn problemlösning.

– Vi ser förmĂ„gan att kunna hantera problemlösning som en verklig konkurrensfaktor, och ser med förvĂ€ntan fram emot deltagandet i Helix, sĂ€ger Jan-Olof Andersson, vd och koncernchef för Rimaster-gruppen.

– Att fĂ„ den hĂ€r möjligheten ger oss goda förutsĂ€ttningar för att i framtiden, nĂ€r vi Ă„ter har en tillvĂ€xt pĂ„ vĂ„ra viktigaste marknader, ytterligare kunna finslipa vĂ„r organisation sĂ„ att vi Ă€nnu bĂ€ttre kan möta vĂ„ra kunders krav, sammanfattar Jan-Olof Andersson.

– Rimaster Ă€r ett intressant företag, som verkligen gjort en resa under de senaste Ă„ren, inte minst globalt, sĂ€ger Andreas Wallo vid Linköpings universitet.

– Att fĂ„ möjlighet att arbeta med ett ”stort smĂ„företag” Ă€r intressant, och jag ser det som lika spĂ€nnande som givande att fĂ„ vara med om att knyta ihop den akademiska vĂ€rlden med den dagliga ledningen av ett sĂ„ mĂ„ngfacetterat företag som Rimaster, avslutar Andreas Wallo.

För att bygga vidare pÄ erfarenheterna frÄn Andreas Wallos doktorsavhandling gÄr Rimaster och HELIX nu vidare med ytterligare ett projekt. Denna gÄng fokuseras hur chefskap och chefers ledarskap kan samordnas i ett snabbt vÀxande och geografiskt expanderande företag, och i nÀra anslutning finns ett intresse för chefers lÀrande och hur koordinering av verksamhet kan förstÄs och tolkas som en kollektiv lÀrprocess.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1