Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 09 april 2009

Större OEM-företag vänder sig till elektronikdistributörer för konstruktionshjälp

Elektronikindustrins nedgång har visat sig vara en utmaning för distributörer, men stora distributörer rapporterar också en ökning av efterfrågan på leverantörs- och konstruktionstjänster från stora OEM-företag.
Medan stora OEM-företag har använt elektronikdistributörer för konstruktions- och distributionsstöd, har allt fler vänt sig till distributörer eftersom de resurser som komponenttillverkarna brukar tillhandahålla inte längre finns tillgängliga på grund av konjunkturnedgången.

Ed Smith, vd för AVNET Electronics Marketing i Nord- och Sydamerika, säger att nedgången tvingat OEM-kunder att snabbare få ut nya produkter på marknaden, eftersom de gamla inte säljer och söker därför konstruktonshjälp.

"Vi ser allt fler kunder till leverantörskedjan som inte vill ha lager och som ber oss om fler tjänster," säger Ed Smith. "De vill att vi ska agera bank genom att ge dem mer gynnsamma villkor och utökade leveranserbjudanden" såsom bundna konsignationslager med automatisk påfyllning.

Frantz Saintellemy, vice vd för worldwide advanced engineering, Future Electronics i Pointe-Claire, Quebec, säger att några stora OEM-företag söker fler återförsäljare med konstruktionsexpertis, eftersom de har fler än 50 designcenters på olika platser och behöver konstruktionshjälp med halvledare och andra komponenter.

"Det finns inget möjlighet för en komponenttillverkare att avsätta resurser för att varje kund och varje konstruktionsprojekt”, säger Frantz Saintellemy. "De måste förlita sig på ingenjörssupport från distributörerna. Olika företag kräver olika kompetens och expertis."

Frantz Saintellemy säger att stora OEM-företag kan köpa 80% av sina komponenter direkt från komponenttillverkare men att allt färre komponenttillverkare kan förse kunderna med det stöd de behöver så OEM-företagen vänder sig till distributörerna.

”Går OEM-företag till 50 olika komponenttillverkare för att få utbildning eller går de till Future, Arrow eller AVNET för att få teknisk utbildning?" säger Frantz Saintellemy. "Därför att vi är leverantörsagnostiker, vi spelar en icke-partisk roll när det gäller att erbjuda kunden kvalificerade komponentval."

På grund av lågkonjunkturen har vissa stora OEM-företag konsoliderat sin leverantörsbas och väljer att köpa från stora distributörer, snarare än att köpa direkt från en komponenttillverkare, säger Frantz Saintellemy.

Han säger att ett stort OEM-företag kan köpa komponenter för 2 miljoner USD från 10-15 olika leverantörer direkt. "Köparen vill nu kanske minska från 10-15 leverantörer till en distributör i stället för att förhandla med varje leverantör direkt för att minska kostnaderna, skriver purchasing.com.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2