Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 april 2009

Ericsson-montörer kan ha missat 19 miljoner

TvÄ montörer pÄ Ericsson effektiviserade monteringen och produktionen ökade med 12 procent. För besvÀret fick de var sin tusenlapp.
Det som tidigare tog fyra minuter gick nu pÄ tio sekunder, nÀr de tvÄ maskinoperatörerna vid Ericsson i GÀvle hade förkortat stoppen vid ytmonteringslinan.

Facket ansÄg att förbÀttringen var vÀrd över 19 miljoner kronor, men det ansÄg varken företaget eller Arbetsdomstolen.

Det var 1999 som de bÀgge maskinoperatörerna föreslog att man skulle anvÀnda dubbla magasin till ytmonteringslinan för att förkorta stopptiden, vilket ocksÄ gjordes. De bÀgge montörerna fick en mindre ersÀttning, en dryg tusenlapp var, frÄn företaget i enlighet med det lokala avtalet. Men det lokala avtalet innehöll ocksÄ en möjlighet att fÄ ytterligare ersÀttning enligt en berÀkningsformel som vÀrderade bland annat vinst och hur mycket material och tid som sparades in. UtifrÄn den formeln krÀvde facket att de bÀgge skulle fÄ sammanlagt 19,9 miljoner kronor i ersÀttning för sin förbÀttring, enligt dagensarbete.se.

Facket ansÄg, med stöd av en studie frÄn högskolan, att produktionen av kretskort ökade med över 12 procent. Företaget tillbakavisade dÄ pÄstÄendet. Krisen för telekomindustrin 2001 förde med sig att tillverkningen av kretskort lades ned. DÀrför gÄr det inte att uppskatta den verkliga vinsten av förslaget, enligt Ericsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1