Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 april 2009

Electrolube har kommit långt med REACH-arbetet

Electrolube, en division inom HK Wentworth Limited, Àr tillverkare av elektrokemikalier för elektronik och industriell tillverkning. Electrolubes produkter anvÀnds i stor utstrÀckning för tillverkning och underhÄll av elektriska och elektroniska komponenter över hela vÀrlden. Nyligen har Electrolube ökat stödet till sina kunder, genom att följa REACH.
Electrolube har beskrivit direktivet nedan:

REACH (registrering, utvĂ€rdering och godkĂ€nnande av kemikalier) Ă€r en ny EU-reglering som pĂ„verkar alla omrĂ„den inom den kemiska industrin. Tillverkare, importörer, distributörer och slutanvĂ€ndare mĂ„ste alla vara medvetna om sitt engagemang i förordningen. Även om REACH Ă€r komplicerat, och ersĂ€tter cirka 40 olika direktiv, Ă€r de viktigaste mĂ„len tydliga; att förbĂ€ttra skyddet och öka medvetenheten om riskerna med kemikalier för mĂ€nniskors hĂ€lsa och miljö och samtidigt stĂ€rka utvecklingen av EU: s kemiska industri.

Till skillnad frÄn tidigare direktiv och förordningar inom REACH har ansvaret för att bevisa att en kemikalie Àr sÀker för angiven anvÀndning kopplats till industrin snarare Àn myndigheter. En registreringsansökan till den europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) krÀvs för alla kemiska Àmnen som tas in i EU i större mÀngder Àn ett ton per företag och Är. Detta gÀller enskilda kemiska Àmnen, kemiska Àmnen som anvÀnds för att tillverka ett preparat eller en blandning (det vill sÀga en slutlig produkt) och Àmnen som avsiktligt avges frÄn varor. Registreringen skall innehÄlla data som visar effekten av anvÀndningen av Àmnet pÄ mÀnniskors hÀlsa och miljö.

En infasningsperiod av 11 Är, med början 2007, har bestÀmts för tillÄta ett gradvist genomförande av förordningen.

För företag som importerar kemikalier till Europa eller tillverkar Àmnen innebÀr REACH-registreringen:

‱ FaststĂ€llande av den kemiska identiteten hos varje Ă€mne som förs in i Europa.
‱ BerĂ€kning av mĂ€ngden som importeras eller tillverkas per Ă„r.
‱ Avgörande om nĂ„got Ă€mne Ă€r undantaget frĂ„n denna regel, till exempel om de Ă€r naturliga material.
‱ Förregistrering av Ă€mnen inom den tilldelade tiden mellan juni och november 2008.
‱ Kommunicera nedĂ„t i distributionskedjan för att bestĂ€mma anvĂ€ndningen av varje Ă€mnen som registreras.
‱ Förbereda registrering av vart och ett av dessa Ă€mnen genom att dela data med andra registranter, och vid behov komma överens om klassificering.
‱ Registrera inom den tillĂ€mpliga tidsfristen.

Om det finns mer Ă€n ett företag som registrerar exakt samma sak skall om möjligt en gemensam registrering lĂ€ggas fram, för att minimera kostnaderna och dĂ€rmed hĂ„lla kemimarknaden konkurrenskraftig. Tidsfristen för registreringen kommer att bero pĂ„ den mĂ€ngd substans som anvĂ€nds av importören eller tillverkaren och riskerna för mĂ€nniskors hĂ€lsa och miljö. Ämnen med sĂ€rskilt farliga egenskaper (SVHCs), till exempel sĂ„dana som Ă€r cancerframkallande eller bioackumulativa, kommer att faststĂ€llas under processen och dess anvĂ€ndning begrĂ€nsas. Identifierade SVHCs kommer att prioriteras inom Reach och tidsgrĂ€nsen för registrering kommer att tidigarelĂ€ggas jĂ€mfört med andra, mindre skadliga Ă€mnen.

För anvÀndare nedströms, som köper de kemikalier de anvÀnder inom Europa, Àr det mycket enklare. De bör kunna uppnÄ tillrÀcklig REACH-efterlevnad genom sina direkta leverantörer och kunna sÀkerstÀlla att leverantörerna Àr medvetna om hur kemikalien anvÀnds. Denna information kommer att anvÀndas för att avgöra vilka tester som krÀvs för registreringen och dÀrmed faststÀlla om det kemiska Àmnet Àr sÀkert för anvÀndning. Detta kommer ocksÄ att krÀva av importörer eller tillverkare av Àmnet att lÀmna relevant information för sÀker hantering. FöregÄende lagstiftning i Europa har krÀvt att kemiska leverantörer skall tillhandahÄlla hÀlso- och sÀkerhetsinformation om kemikalier eller preparat utan hÀnsyn till slutlig anvÀndning, vilket medför mÄnga irrelevanta potentiella risker för anvÀndaren.

Även om riktlinjer har tillhandahĂ„llits för en infasningsperiod, verkar det fortfarande vara en viss förvirring inom distributionskedjorna om vad som faktiskt krĂ€vs för att ett Ă€mne skall vara Reach-kompatibelt. MĂ„nga anvĂ€ndare nedströms begĂ€r information som förregistreringsreferensnummer frĂ„n sina leverantörer, som bekrĂ€ftelse pĂ„ att de kemikalier de anvĂ€nder Ă€r kompatibla. Även om viljan att förmedla sĂ„dan information nedĂ„t i distributionskedjan kan anvĂ€ndas som ett marknadsföringsverktyg kan det ocksĂ„ leda till spridning av kommersiellt kĂ€nslig information sĂ„som information om beredningar.

Electrolube har liksom mÄnga andra leverantörer inrÀttat en sÀrskild e-postadress för att sÀkerstÀlla att all REACH-tillhörande korrespondens Àr riktad direkt till rÀtt team. Teamet Àr aktivt involverat i kommunikation bÄde uppÄt och nedÄt i distributionskedjan och Àr dÀrför medvetet om senaste registreringsstatus för varje material.

Sammanfattningsvis kan sÀgas att processen för registrering, utvÀrdering och godkÀnnande av kemikalier kan verka lite omstÀndlig, men medför att en ökad kunskapsnivÄ kommer att uppnÄs.

Jade Bridges, R & D Manager
Amanda Stuart, Development Chemist
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1