Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 17 april 2009

Debattinlägg av Bo Andersson, NCAB om IPC-normer

NCAB Group har sedan nÄgra Är tillbaka övergÄtt frÄn den Àldre perfagnormen till IPCs normer som Àr aktuella och uppdateras regelbundet. FrÄgor och oklarheter dyker alltid upp efter en tids anvÀndning. Detta har genererat att NCAB startat ett projekt för att reda ut vilka krav som gÀller exempelvis vid bestÀllning av mönsterkort kort enligt IPC klass 3.
Det Àr vÄr uppfattning att det rÄder en stor otydlighet pÄ detta omrÄde, bÄde internt, hos kunder och hos vÄra fabriker Ibland kan vi t.o.m. uppleva IPC som lite oklara.

Ett exempel Ă€r verifikationsdelen som Ă€r till för att pĂ„ produktnivĂ„ verifiera att produkten lever upp till stĂ€llda krav. DĂ„ det ”bara” finns tre klasser, och en rĂ„dande otydlighet tenderar allt fler att referera till klass 3, den högsta klassen. Vad gĂ€ller kontrollen sĂ„ Ă€r den ca 10 ggr mer omfattande för klass 3 jĂ€mfört med klass 1 och 2, vilket gör att den utförs sĂ€llan eller aldrig. Detta sammantaget gör att vi alla lever i en skenvĂ€rld tills nĂ„got hĂ€nder. Just verifikationsdelen Ă€r till för att verifiera att produkten lever upp till de krav som stĂ€llts.

Bra kvalitet kan ej sorteras fram. DÀrför ska verifikationsdelen pÄ produktnivÄ styras av behovet av tillförlitlighet pÄ slutprodukten. Det utförs en mÀngd kontroller pÄ processnivÄ, alltsÄ kontroller som sÀkrar borrkvaliteten, plÀteringstjocklek pÄ hÄlvÀgg etc.

En jÀmförelse mellan IPC 6012 som Àr avsedd för styva (rigida) kort och IPC 6013 som hanterar kraven pÄ flexibla kort gör att man kan ifrÄgasÀtta om inte kraven för verifiering enligt klass 3 i 6012 Àr vÀl tuffa. För att kontrollera hÄlkragen pÄ innerlager enligt klass 3 pÄ styva kort gÄr det vid en produktion av 100 produktionspaneler Ät 250 snittprover. Motsvarande för flexibla kort Àr 13 st, vilket inte Àr helt homogent.

NCAB för en dialog med IPC för att starta en debatt om detta. Det NCAB föreslÄr Àr att kontrolldelen pÄ produktnivÄ (notera skillnaden mellan verifiering pÄ produktnivÄ respektive verifiering pÄ processnivÄ) separeras och utökas till fler alternativ Àn 3. Enligt NCABs förslag kommer korten att produceras i enlighet med IPC6012 och IPC600 klass1,2 eller 3, men kontrolleras i enlighet med NCABs interna standard.
 
Bo Andersson, teknisk chef, NCAB Group
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2