Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 29 april 2009

Flirs värmekamera i kamp mot svininfluensan

En vÀrmekamera Àr ett effektivt verktyg för att upptÀcka personer som Àr smittade av svininfluensa. I spetsen för den hÀr utvecklingen ligger FLIR Systems vÀrmekameror som utvecklas i Danderyd utanför Stockholm.
Företag och stora flygplatser i Asien upptĂ€ckte metoden i samband med SARS för nĂ„gra Ă„r sedan och anvĂ€nder nu FLIRs kameror för att kontrollera om anlĂ€ndande resenĂ€rer kan vara bĂ€rare av N1H1-viruset – den korrekta beteckningen för viruset bakom svininfluensan.

De kameror som finns pĂ„ flygplatserna Ă€r specialutvecklade för att med hjĂ€lp av infraröd teknik (IR) pĂ„ bara nĂ„gon sekund kunna identifiera personer med hög temperatur. Kamerorna har utvecklats med erfarenhet frĂ„n tidigare epidemier som SARS och fĂ„gelinfluensan och finns pĂ„ de flesta stora flygplatser i Sydostasien, dĂ€r faran för fĂ„gelinfluensan var som störst. Även i Europa har mĂ„nga flygplatser installerat vĂ€rmekameror för att minska spridningen av svininfluensa och liknande virus.

Kameran tar en bild pÄ den undersökta personens ansikte som visar om denne har feber eller inte. Symptomen för svinvirus Àr halsont, illamÄende, hosta och feber.

- Det handlar om att pÄ ett mycket effektivt sÀtt skilja personer som Àr friska frÄn personer som har feber och som dÀrmed kan vara smittade. UtifrÄn detta fÄr sedan sjukvÄrden med sina analysmetoder ta reda pÄ om det handlar om svininfluensa eller inte, sÀger Arne Almerfors, VD FLIR Systems AB.

VÀrmekameror kan bli en mycket viktig del i arbetet med att hÄlla spridningen av svininfluensan eller nÄgon annan epidemi under kontroll.

- Det gÄr att anvÀnda vÀrmekamerorna pÄ alla möjliga stÀllen dÀr det passerar eller vistas mycket folk sÄsom flygplatser, stationer, tunnelbanor, fÀrjeterminaler eller i en hotellobby. Med hjÀlp av en vÀrmekamera gÄr det att pÄ mycket kort tid identifiera personer i en stor folksamling som kan tÀnkas bÀra pÄ det aktuella viruset, sÀger Arne Almerfors.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2