Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 07 maj 2009

Dags att skrota glöd- och halogenlampor

Nu kommer den nya ljustekniken pÄ allvar in i vÄr vardag. Det har skrivits spaltkilometer om energislösande glöd- och halogenljus. LÄgenergilampor har lovprisats, men nu kommer LED-ljuset som Àr Ànnu energieffektivare och inte innehÄller giftiga Àmnen. Dessutom innebÀr tekniken att du slipper byta lampor i framtiden. LivslÀngden Àr upp till 30 gÄnger lÀngre Àn för en glödlampa.
Med en ny typ av ljusmoduler frÄn Arbogaföretaget Optoga, kan nu LED-ljuset ersÀtta befintliga ljuskÀllor med alla fördelar det innebÀr. Lysande, kompletta moduler som innehÄller bÄde ljuskÀlla och styrning för att ge rÀtt karaktÀr pÄ ljuset. De kan lÀtt byggas in i alla typer av armaturer. FrÄn ytterbelysning, i bilen och industrin, till belysningen i kylskÄpet och badrummet eller arbetsljuset pÄ kontoret.

Sparar bÄde miljö och arbete
 
Ljusmodulerna Àr byggda för att klara över 50 000 timmars brinntid och det innebÀr mÄnga Ärs drift. LivslÀngden innebÀr mindre belastning pÄ miljön och minskade kostnader för lampbyten. Dessutom Àr LED-ljusets energiförbrukning betydligt lÀgre Àn i dagens ljuskÀllor, bara 10% av glödlampans och 20% av halogenlampans energiförbrukning. Lampan innehÄller inga farliga Àmnen som bly och kvicksilver. Tekniken Àr robustare och tÄl att hanteras ovarsamt. 

BÀttre fÀrgbalans

- Tekniken utvecklas nu i en allt snabbare takt. bÄde nÀr det gÀller ljusintensitet och inte minst fÀrgÄtergivning, berÀttar Stefan Larsson, vd pÄ Optoga.  VÄra ljusmoduler har en mycket bra fÀrgbalans, index Ra93.
I jÀmförelse med en lÄgenergilampa som har Ra80, innebÀr det att ögat uppfattar LED-ljuset som 10-20% starkare Àn en jÀmförbar lÄgenergilampa. LED-ljuset som tidigare ofta kritiserats för att vara kallt och ofokuserat, Àr nu en fullgod ljuskÀlla.

Snabb utveckling av tekniken

Stefan Larsson kallar företagets ljusmoduler för ”domer” och visar hur hela modulen lyser klart och inte bara lysdioden. Att utvecklingen sker i Arboga och inte frĂ€mst hos de stora leverantörerna i Europa har sin förklaring. 

- Vi började utveckla vÄrt styrsystem Optodrive för lysdiodljus innan marknaden pÄ allvar vaknat. Idag har vi ett flertal fÀrdiga ljuskÀllor i produktion, vilket ger oss fördelar. VÄrt modultÀnk förenklar för armaturtillverkarna. Modulerna Àr mycket kompakta. De behöver ingen sockel och har exakt samma mÄtt, oavsett fÀrg pÄ ljuset och spridningsvinkel. Det gör det lÀtt att bygga in modulerna i olika armaturer, förklarar Stefan Larsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1