Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 08 maj 2009

Halvledarindustrin har anpassat sig andra kvartalet

Den globala halvledarindustrin vÀntas ta ett litet steg tillbaka frÄn avgrunden den hamnat i, under andra kvartalet, enligt iSuppli.
Nyttjandegraden av vÀrldens halvledarkapacitet förvÀntas stiga till 60% under andra kvartalet 2009, en ökning frÄn 49% under första kvartalet. Detta Àr den första kvartalsvisa sekventiella ökningen av den totala nyttjandegraden pÄ halvledarmarknaden sedan andra kvartalet 2008.

"Den förvĂ€ntade ökningen av nyttjandegraden under andra kvartalet, signalerar att halvledarindustrin har trĂ€tt in i Ă„terhĂ€mtningsfasen”, sĂ€ger Len Jelinek, direktör och chefsanalytiker, halvledare för iSuppli. "Halvledarlevertillverkarna har redan minskat arbetskraften och stĂ€ngt delar av den processutrustning som de har identifierat som överkapacitet som inte behövs för att möta den nuvarande lĂ„ga nivĂ„n pĂ„ efterfrĂ„gan. Dessa Ă„tgĂ€rder betalar sig, genom att öka nyttjandegraden i dessa fabriker."

PÄ grund av dessa personalminskningar och nedstÀngning av produktionsutrustning minskade totalt produktionskapaciteten till 732 miljoner kvadrattum kisel under första kvartalet 2009, en minskning frÄn 756 miljoner kvadrattum kisel under fjÀrde kvartalet 2008.

Med kapaciteten bÀttre anpassad till efterfrÄgan, vÀntas nyttjandegraden öka till 75% under det tredje kvartalet 2009 innan den hamnar i en mindre nedgÄng under fjÀrde kvartalet. Efter att ha planat ut under första kvartalet 2010, kommer nyttjandegraden att stiga sekventiellt under de följande kvartalen.

PÄ efterfrÄgesidan rapporteras mindre förbÀttringar i orderlÀget under första kvartalet 2009.

"Resultaten av dessa ÄtgÀrder kommer att visa sig i form av bÀttre marginaler för IDM-företag (Integrated Device Manufacturers) och foundryleverantörer under andra kvartalet," sÀger Len Jelinek. "Beroende pÄ hur effektivt de har lyckats sÀnka kostnaderna och anpassat dessa till minskad efterfrÄgan kommer företagen att kunna visa sina investerare en solid finansiell förbÀttring, frÀmst i form av kassaflöde."

För hela halvledarindustrin orsakar en stigande nyttjandegrad mer robust prissÀttning för produkterna. Detta kan hjÀlpa industrin att ÄtergÄ till ökande omsÀttning under de kommande kvartalen.

Figur 1 presenterar iSupplis prognos för den globala halvledarindustrins fabutnyttjande.Fem stadier av sorg

Chip-produktion Àr ofta i fokus för arbetet med att ÄterstÀlla lönsamheten för halvledarföretag, eftersom sÀttet att driva fabrikerna och bedriva produktion alltid Àr det första mÄlet för kostnadsminskningar. För att hantera denna nedgÄng tillÀmpar halvledartillverkare runt om i vÀrlden ett ÄterhÀmntingsprogam i fem steg, som visas i figur 2."I den första nedgÄngsfasen ligger halvledar- och kapacitetsutnyttjandet kvar pÄ en hög nivÄ, trots att efterfrÄgan pÄ chip börjar sjunka", sÀger Len Jelinek. "Den globala halvledarindustrin var i denna fas under det andra och tredje kvartalet 2008.

"I den andra fasen tvingas företagen att fatta avgörande beslut om verksamheten, trots dramatisk minskning i efterfrÄgan och en oförmÄga bland chipleverantörer att förutse tidpunkten för en hÄllbar ÄterhÀmtning. Vid den hÀr tidpunkten börjar leverantörerna sina första nedskÀrningar av arbetskraften, vanligen i form av minskning av antalet operatörer.

Inom halvledarindustrin Àr det optimalt att lÄta tillverkningen ske dygnet runt sju dagar i veckan. Detta tvingar chiptillverkarna att selektivt stÀnga produktionsutrustningar som identifierats som överkapacitet och som inte behövs för att tillfredstÀlla efterfrÄgenivÄn.

Halvledarindustrin var i denna andra fas under perioden december 2008 till februari 2009.

Fas tre
ÅtgĂ€rden att stĂ€nga ner vissa utrustningar inverkar pĂ„ tvĂ„ betydande sĂ€tt pĂ„ statistiken som anvĂ€nds för att mĂ€ta tillverkningsprocessen. Det första resultatet Ă€r att kapaciteten minskar, trots att den utrustning som har lagts ned har inte flyttats frĂ„n fabgolvet. Den andra effekten Ă€r att fabrikens belĂ€ggningsgrad stiger. Detta Ă€r den tredje fasen av Ă„terhĂ€mtningen, vilket Ă€r det nuvarande lĂ€get i den globala chiptillverkningsindustrin.

Depression förbyts i acceptans

I fas fyra kan faktiskt bÀttre marginaler uppnÄs Àn före nedgÄngen. Detta sker genom en förnuftig anvÀndning av övertidsarbete för befintlig personal för att tÀcka en eventuell kortvarig nedgÄng i kapacitet. Under denna period kommer belÀggningen att fortsÀtta att öka. iSuppli förvÀntar att halvledarindustrin hamnar i detta fjÀrde steg i juni 2009.

SĂ„ smĂ„ningom upplever halvledartillverkarna en efterslĂ€pning i leveranserna, som kan anvĂ€ndas för att göra korrekta tillverkningsprognoser. De kommer dĂ„ att Ă„terstĂ€lla den tillverkningskapacitet de stĂ€llt av. Detta har effekten av att de kan öka kapaciteten med minimala faktiska kapitalinvesteringar. Även om tillverkarna kommer att Ă„terta utrustningarna i bruk, kommer en del avskrivningar redan ha skett.

Detta Àr etapp fem, nÀr kapacitetsutnyttjandet ÄtergÄtt till nivÄn före nedgÄngen. iSuppli förvÀntar att detta stadium uppnÄtts i slutet av andra kvartalet 2010.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2