Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Anders Rune Elektronikproduktion | 18 maj 2009

Från fritt fall till mindre dystra utsikter

Teknikföretagen rÀknar med en stabilisering av produktionsvolymen pÄ lÄg nivÄ under Äret enligt chefekonom Anders Rune.
Raset i konjunkturen kan för den senaste tiden nÀrmast beskrivas som ett fritt fall dÀr nedgÄng föder ny nedgÄng. Fallet i produktion och sysselsÀttning blir i Är dÀrför med fordonsindustrin och maskinföretagen i spetsen större Àn nÄgonsin uppmÀtt i modern tid.

Men företagen har ocksÄ snabbt anpassat sig till den lÀgre nivÄn pÄ efterfrÄgan och Teknikföretagen rÀknar med en stabilisering av produktionsvolymen pÄ lÄg nivÄ. SysselsÀttningen fortsÀtter dÀremot falla och hÀr tilltar tvÀrt om takten. Med en stock pÄ 50 000 varsel kan dÀrtill nedgÄngen i anstÀllda bli omfattande ocksÄ nÀsta Är.

Omfattningen i produktionsnedgÄngen i Är berÀknas till storleksordningen 25 procent och med 12 procents nedgÄng i antalet anstÀllda, vilket motsvarar cirka 40 000 personer. Vi berÀknar att teknikexporten minskar med hela 100 miljarder kronor i Är.

-Att finanskraschen i hög grad synkroniserat nedgÄngen Àr den frÀmsta förklaringen till att fallet Àr sÄ stort och omfattande. En annan och hittills mindre uppmÀrksammad förklaring Àr att företagen varit snabba att anpassa verksamheten till en betydligt lÀgre efterfrÄgan, förklarar Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

Företagen har i mÄnga fall undvikit en ofrivillig lageruppbyggnad och Àven utnyttjat upparbetad flexibilitet i form av exempelvis inhyrd personal, tillfÀlligt anstÀllda och arbetstidsbanker.

-Detta tillsammans med de ljuspunkter som finns i att situationen pĂ„ finansmarknaden ser ut att ha lugnat ned sig samt med de stora finans- och penningpolitiska stimulanserna som satts in, gör att det förefaller högst rimligt att rĂ€kna med att perioden av fritt fall nu Ă€r över. För flertalet teknikföretag lĂ€r en Ă„terhĂ€mtning Ă€ndĂ„ inte vara nĂ€raliggande. FrĂ€mst Ă€r det efterfrĂ„gan i Europa och dĂ„ sĂ€rskilt delar av Östeuropa som tynger. DĂ€rtill ligger mycket av nedgĂ„ngen i industrins investeringar fortfarande framför oss.
-OmrÄden som dÀremot kan vara nÀrmare en ÄterhÀmtning Àr ICT-sektorn och efterfrÄgan pÄ personbilar i USA, avslutar Anders Rune.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1