Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 maj 2009

200 nya jobb ska få kompetensen att stanna

Blekinge riskerar nu att drabbas av förödande kompetensflykt. Nu kraftsamlar lÀnet och vill skapa 200 jobb och 20 nya företag, för att behÄlla hjÀrnorna som ska utveckla it- och telekombranschen.
Alla varsel och uppsÀgningar gör att erfarna och fackkunniga personer riskerar att lÀmna regionen.

NÀr UIQ Technology i Ronneby lades ner, försvann en stor del av de 150 anstÀllda till företag i storstadsomrÄdena. De regionala konsultfirmorna har fÄtt allt lÀgre belÀggning och Ericsson i Karlskrona har aviserat om att dra ner pÄ 80 konsulter. SÄ nu kommer ytterligare personer med it/telekomkompetens att stÀllas till arbetsmarknadens förfogande.

”Det finns fortfarande en efterfrĂ„gan av den hĂ€r kompetensen pĂ„ andra hĂ„ll. SĂ„ om de inte fĂ„r jobb hĂ€r, sĂ„ försvinner de frĂ„n lĂ€net”, sĂ€ger Richard LidĂ©n pĂ„ TelecomCity.

Region Blekinge och Karlskrona kommun vill dÀrför kraftsamla för att med hjÀlp av regionala tillvÀxtpengar stoppa utflyttningen av kompetens. Richard Lidén Àr projektledare för ICT Blekinge 2 som har skapats för att knyta samman idéer över hela lÀnet. Syftet Àr att hjÀlpa arbetslösa eller uppsagda att omsÀtta idéer till bÀrkraftiga företag. Projektet har föregÄtts av en satsning pÄ att starta nya företag.

”Steg tvĂ„ handlar om hur vi tar hand om de idĂ©er som kommit fram. Det ursprungliga projektet har genererat fem företagsidĂ©er. Men nu finns det ytterligare 20 entreprenörer som vill starta upp. Tanken Ă€r att de ska fĂ„ möjlighet att testa sina företagsidĂ©er mot anvĂ€ndarna. Först dĂ„ vet man om de funkar i skarpt lĂ€ge”, sĂ€ger Richard LidĂ©n.

Projektet berÀknas kosta 15 miljoner kronor att driva i tvÄ och ett halvt Är. Man hoppas fÄ den bÀrande delen av finansieringen frÄn Regionala fonden. Om det blir sÄ kommer att avgöras av TillvÀxtverket för SkÄne och Blekinge vid mÄnadsskiftet, enligt Blt.se.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2