Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 maj 2009

GE Healthcare vill frysa lönerna

Uppsalas största privata arbetsgivare GE Healthcare Biosciences vill frysa lönerna för 2009. Fackklubbarna har visserligen sagt nej till budet, men övervÀger ÀndÄ att gÄ med pÄ att frysa lönerna.
GE Healthcare Biosciences som har cirka 1200 anstÀllda i Uppsala har pÄverkats hÄrdare av lÄgkonjunkturen Àn vad som tidigare varit kÀnt.

Delar av produktionen "stÄr helt stilla" uppger en kÀlla för UNT. För att parera nedgÄngen har arbetsgivaren lagt ett drastiskt slutbud i löneförhandlingarna genom att vilja frysa lönerna under hela 2009. Tanken Àr att löneökningen i stÀllet ska ske 2010 tillsammans med det Ärets avtalade löneökning. Företaget kommer dÄ att spara pengar pÄ att inte behöva betala ut nÄgra löneökningar alls 2009, och inte heller retroaktivt 2010, enligt UNT.

Att orderingÄngen för GE Healthcare i Uppsala har sjunkit sÄ kraftigt att företaget vill frysa lönerna kommer som en överraskning för mÄnga. SÄ sent som i december sade GE Healthcare Life Sciences vd Peter Ehrenheim att enbart försÀljningen av laboratorieinstrument pÄverkats negativt av lÄgkonjunkturen, eftersom de innebÀr stora investeringskostnader för laboratorierna. Nu har den bilden Àndrats.

”VĂ„ra kunder försöker sĂ€lja av sina lager, och vi försöker sĂ€lja av vĂ„ra lager. Det leder till minskad belĂ€ggning”, sĂ€ger Thomas Wessel pĂ„ IF Metall.

Enligt Unionens företrÀdare kommer slutbudet inte frÄn den lokala motparten, utan frÄn GE Healthcare centralt. Alla delar av det multinationella företaget tros alltsÄ förhandla fram lönefrysning i Är. GE Healthcare Biosystems vd Bo Lundström vill inte kommentera bakgrunden till budet under den pÄgÄende förhandlingen.

”Vi ser en generell trend med fĂ€rre orderingĂ„ngar. DĂ€rför ser vi över vĂ„ra kostnader, bland annat nĂ€r det gĂ€ller resor”, sĂ€ger Bo Lundström.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1