Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 maj 2009

Gott om hopp för Notes Torsbyfabrik

”NĂ€r det vĂ€nder sĂ„ vĂ€nder det snabbt.” sĂ€ger Karin Nicols, t.f. vd vid Note i Torsby, nĂ€r hon beskriver företagets situation. ”Vi tycker inte att de prognoser som kundföretagen lĂ€mnat ut pekar mot en snabb vĂ€ndning, men hoppet Ă€r det sista vi överger. Jag tror sjĂ€lvfallet pĂ„ en framtid för fabriken i Torsby.”
Över 100 personer har varslats efter att konjunkturen dök under senare delen av 2008. Flera dramatiska hĂ€ndelser har drabbat Note-koncernen och Torsby-fabriken den senaste tiden. VD Gerd Levin Nygren fick nyligen sparken efter att hon och koncernledningen hade delade meningar om utvecklingen för verksamheten i Torsby. Fyradagarsvecka eller minskad arbetstid och lĂ€gre lön har inte varit ett alternativ vid Note i Torsby eftersom nedgĂ„ngen kom sĂ„ snabbt.
”Den kom som en blixt frĂ„n klar himmel. Vi hade planer pĂ„ en utbyggnad, men den fick sjĂ€lvfallet lĂ€ggas pĂ„ is”, sĂ€ger Karin Nicols.

NÀr nedgÄngen började hade Note 183 anstÀllda.
Det första varslet gĂ€llde 24 anstĂ€llda och 23 visstidsanstĂ€llda, vilka redan Ă€r uppsagda. Det andra varslet handlar om 60 anstĂ€llda och dĂ€r skall man nu förhandla med de fackliga organisationerna om hur uppsĂ€gningen skall gĂ„ till. Förhandlingarna gĂ€ller bland annat om lagen om anstĂ€llningsskydd skall anvĂ€ndas fullt ut eller om företaget kan göra nĂ„gra avsteg frĂ„n turordningen. ”Avtalet ger företaget den möjligheten”, sĂ€ger Lars-Inge Haglund, ordförande i IF Metall-klubben vid Note.

Note-koncernen vill dock slÄ vakt om fabriken i Torsby. Det har nÀmligen aldrig varit aktuellt att flytta hela tillverkningen till lÄglönelÀnder. Produktion som sker i Torsby Àr av det slaget att den kan stanna kvar i Sverige av bÄde kostnads- och kvalitetsskÀl.

En intressant uppgift Àr att elektroniktillverkarna i de gamla öststaterna nu upplever exakt samma problem som tillverkarna i Sverige. Det handlar alltsÄ snarare om en konjunktursmÀll Àn om lönekostnader mellan Sverige och andra lÀnder, skriver Nwt.se.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2