Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 oktober 2000

Ericssonavhoppare drar in 100 miljoner

Lumentis, ett svenskt bolag som ska utveckla fiberoptiska nÀtverk, har lyckats fÄ in 100 miljoner kronor frÄn Deutsche bank. Sex av Lumentis sju grundare kommer frÄn Ericsson som dÀrmed förlorat Ànnu ett tillvÀxtbolag.
"Vi Àr vÀldigt lyckliga, speciellt eftersom det blev Deutsche bank, de investerar ju inte i sÄ mÄnga bolag", sÀger Mathias Ackerman, finanschef pÄ Lumentis. Av Lumentis sju grundare kommer sex frÄn Ericsson. Totalt bestÄr företaget av 14 personer.

FrÀmste konkurrenten heter Qeyton, ocksÄ det ett avknoppningsföretag frÄn Ericsson. Qeyton sÄldes i vÄras till Cisco för över 7 miljarder kronor. Men Mathias Ackerman Àr inte orolig för att de ska hamna i skuggan av Qeyton. "Nej det finns ett vÀldigt stort behov runt om i vÀrlden för den hÀr typen av teknik, Vi Àr inte ett dugg oroliga", sÀger Mathias Ackerman.

PÄ Ericsson lÀr de inte vara lika glada. Företaget har allt mer börjat framstÄ som en konkurrent till Cisco och att förlora just de ingenjörer som Àr bÀst pÄ just fiberoptik Àr inget drömlÀge.

"Jag vet att de tyckte det var trÄkigt nÀr vi slutade. Det Àr möjligt att vi blir en konkurrent till Ericsson men vi kan ocksÄ bli en samarbetspartner", sÀger vd Anders Lundberg. För Lumentis var det inga större problem att fÄ in pengar. Fiberoptik Àr hett just nu. Deutsche bank fÄr en betydande minoritetsandel vilket betyder att Lumentis i dagslÀget vÀrderas till minst 200 miljoner kronor. Lönsamt vÀntas företaget inte bli förrÀn tidigast 2002.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1