Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 25 september 2009

Lyckat seminarium om samarbete i norr

Onsdagen 23 september hölls ett seminarium ”industri och forskning mot nya utmaningar i norr” i Pajala. Orten har ett i förhĂ„llande till folkmĂ€ngden stort engagemang i elektroniktillverkning med bĂ„de Mikromakarna och Samhalls elektronikproduktion i centrum.
Seminariet hade samlat 45 deltagare och handlade om olika projekt inom elektronikindustrin i regionen. Talare pÄ seminariet var bland andra Anders Högström, vd för Electropolis, som bestÄr av över 20 elektronikföretag som arbetar för att utveckla elektronikindustrin och att skapa tillvÀxt inom elektronikbranschen i regionen, och Jan van Deventer frÄn LuleÄ Tekniska Universitet som beskrev forskningsplattformen ESiS som leds av LTU.

Sven Göthe och Mikael Gunnari frĂ„n Cuptronic Product Development beskrev sin metalliseringsprocess för i första hand kopparledare pĂ„ mönsterkort med ner till 4 ÎŒm ledarbredd. Efter lĂ„ng tids utvecklingsarbete och i samarbete med högskolan Ă€r nu processen mogen för produktion.

Processen innebĂ€r att en polymer fĂ€sts pĂ„ en icke ledande yta med hjĂ€lp av UV-ljus, sĂ„ ett polymerskikt med tjockleken 100 till 500 Ångström bildas. Detta skikt sitter mycket vĂ€l förankrat i ytan. Sedan kan kemkoppar fĂ€llas ut i en sedvanlig process med palladium och kopparsulfat, med resultatet att ledargeometrin visar mycket renare strukturer med raka sidor och nĂ€stan ingen underets. Detta ger ocksĂ„ fördelen av kraftigt minskade rf-förluster i mönsterkort och processen har börjat sĂ€ljas pĂ„ licens.

Seminariet avslutades med en rundvandring hos bÄde Mikromakarna och Samhall. BÄda aktörerna arbetar med att inte bara tillverka kretskort, utan Àven montera fÀrdiga produkter och leverera till kundernas kunder. De bÄda företagen konkurrerar inte utan samarbetar en hel del. Bland annat delas produktionstid i vissa utrustningar, vilket ger kostnadseffektivitet. Samhall hyr dessutom ut erfaren arbetskraft till Mikromakarna vid tillfÀlliga produktionstoppar. Mikromakarna har dessutom volymtillverkning i sin lÄgkostnadsfabrik i Murmansk.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2