Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 01 december 2009

Krisavtal räddade inte jobb på Habia Cable

Det finns inga belägg för att krisavtalen räddar jobben, menar fackförbundet Unionen. Vid Habia Cable varslades tjänstemännen så fort avtalet tillät.
– Vi ville skriva in i avtalet att inga uppsägningar skulle göras under tiden för avtalet, men det vägrade företagsledningen, säger Marcus Jonsson, anställd vid fabriken i Söderfors, och representant för Unionen.

Krisavtalet som slöts den första augusti innebar att tjänstemännens arbetstid minskades med 10 procent och lönen med 8 procent. Avtalet gällde till årsskiftet. I uppgörelsen ingick också att inga uppsägningar skulle göras de två första månaderna.

Den första oktober, exakt två månader efter att avtalet slöts, varslades 17 tjänstemän om uppsägning. I samband med det upphörde också krisavtalet.

– Vi hade gått med på en lönesänkning. Då vill man inte ha ett varsel två månader senare. Självklart gillade vi inte det. Då hade de lika gärna kunnat lägga varslet direkt i augusti, säger Marcus Jonsson.

– Vi är mycket tveksamma till påståendena att tiotusentals jobb har räddats genom krisavtalen. Vad som däremot står klart efter vår undersökning är att det förekommit arbetsgivare som passat på i krisen att pressa igenom försämrade arbetsvillkor på bristande ekonomiska grunder, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Det skriver arbetarbladet.se

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2