Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 december 2009

EuP blir ErP

Ekodesigndirektivet, Àven kallat EuP, utvidgas till att gÀlla energirelaterade produkter och byter dÀrför namn till ErP.
Nu kan Ă€ven produkter som vattenkranar och fönster fĂ„ krav pĂ„ energieffektivitet. Har du koll pĂ„ om dina produkter – och dĂ€rmed din CE-mĂ€rkning – pĂ„verkas?

Ekodesigndirektivet, eller EuP som det ocksÄ kallas, har sedan den 20 november 2009 ersatts av Direktivet för energirelaterade produkter, redan i folkmun benÀmnt ErP. Det innebÀr att företag nu mÄste hÀnvisa till ErP-direktivet och inte till EuP-direktivet nÀr de CE-mÀrker sina produkter. Det nya direktivet Àr mer heltÀckande och innebÀr att produkter som pÄverkar energianvÀndningen utan att sjÀlva dra energi ocksÄ kan fÄ ekodesignkrav framöver. Fönster, vattenkranar och isoleringsmaterial Àr exempel pÄ sÄdana produkter.

Givetvis gÀller nya ErP-direktivet Àven för redan implementerade produktgrupper, alltsÄ elektriska och elektroniska produkter. Hittills har nio ekodesignförordningar, det vill sÀga efterföljande konkreta ekodesignkrav, antagits. Dessa gÀller standby- och off mode-förluster, enkla digitalboxar, hembelysning, gatu- och kontorsbelysning, externa nÀtaggregat, elektriska motorer, cirkulationspumpar, tv, kylar och frysar för hushÄllsbruk. Förutom vissa krav pÄ ljuskÀllor som blev obligatoriska i september sÄ kommer den 7 januari 2010 obligatoriska krav avseende tv-apparater och en mÀngd produkter som omfattas av standby- och off mode-förluster.

- MÄnga företag som tillverkar eller sÀljer de mest skiftande produkter hör av sig till oss just nu. De har först nu förstÄtt att deras produkter omfattas av standby-kraven. Lyckligtvis kan vi hjÀlpa dem att verifiera att de uppfyller det nya ErP-direktivet sÄ att de kan fortsÀtta att sÀlja sina produkter efter den 7 januari, sÀger Anders Kjellvard Mattsson, affÀrsomrÄdeschef pÄ Intertek.

Det reviderade ekodesigndirektivet Àr publicerat i Official Journal och det ska vara infört i den svenska lagen om ekodesign senast den 20 november 2010. Regeringen har givit Energimyndigheten tillsynsansvar för hittills antagna ekodesignförordningar. Myndigheten kommer att kontrollera att företagen uppfyller förordningarna genom tester och följa upp med eventuella viten. NÀr nya ekodesignförordningar antas utses relevanta ansvariga myndigheter. Vilka produkter som ska fÄ ekodesignförordningar bestÀms av kommissionen tillsammans med en kommitté bestÄende av EU:s medlemslÀnder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-1