Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 december 2009

Svenska EMS jättar har 65% marknadsandel

Enligt en fÀrsk rapport frÄn Klaus Pildal Management stÄr de större lokala EMS-företagen för 65 procent av den svenska marknaden. Svenska EMS:are Àr Àven i toppen med att anstÀlla i lÄgkostnadslÀnder.
Den enorma produktionen i de östeuropeiska lÀnderna domineras av stora företag som till största delen tillhör globala EMS-bolag. I vÀsteuropa domineras EMS branschen av medelstort och smÄ lokala företag. Sverige Àr ett undantag med stora lokala aktörer.

Diagrammet visar pÄ x-axeln den procentuella andelen av varje lands totala EMS omsÀttning som tillverkas av EMS-leverantörer med omsÀttning > 50 miljoner euro. LÀngs y-axeln visas den procentuella andelen av varje lands totala EMS omsÀttning som produceras av globala EMS-leverantörer. Det omrÄde med cirklarna anger den totala EMS omsÀttningen per land.


Diagrammet Àr förenklat och skildrar inte alla europeiska lÀnder

De globala EMS företagens dominans
Tjeckien, Ungern och Polen har framgÄngsrikt lockat till sig globala EMS-leverantörer att investera i deras lÀnder. Klaus Pildal Management har identifierat sju globala aktörer som dominerar EMS industrin i Tjeckien, Ungern och Polen dÀr de stÄr för mellan 74 och 95% av omsÀttningen.

I vÀsteuropa stÄr de globala aktörerna för enbart mellan 4 och 23% av den totala omsÀttningen. Tysklands stora EMS-företag stÄr för 44% av den totala tyska produktionen, som uppgÄr till 5,033 miljoner Euro 2008. Sverige har nÄgra fÄ stora lokala företag som stÄr för 65% av den totala svenska produktionen och globala aktörer stÄr för 10%.

Frankrike Àr tvÄa bland högkostnadslÀnderna. Det finns mÄnga smÄ, medelstora och stora företag som stÄr för 37% av den totala franska EMS produktionen. Globala EMS-leverantörer stÄr för 14% av den totala.

Tjeckien Àr tvÄa efter Tyskland i form av den totala omsÀttningen inom EMS-industrin. DÀremot Àr det totala antalet anstÀllda mycket lÀgre, och tjeckiska EMS-leverantörer sysselsÀtter fÀrre mÀnniskor Àn sina svenska kollegor.

Uppenbarligen anpassar sig de lokala europeiska EMS-bolagen skickligt till den lokala marknadens villkor, eftersom de globala aktörerna lÀmnar högkostnadslÀnder för att istÀllet fokusera pÄ lÄgkostnadslÀnder. Det bör dock noteras att EMS-bolag i framför allt Sverige ökar sin andel av sina anstÀllda i lÄgkostnadslÀnder, enligt Klaus Pildal Management.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1