Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 december 2009

Ericssons nye vd redo att slåss

Inga fler fabriksstÀngningar i Sverige under överskÄdlig tid lovar Ericssons nye vd Hans Vestberg. Men samtidigt mÄste Ericsson fortsÀtta att bli effektivare för att kunna konkurrera med kinesiska Huawei.
Det saknas inte saker att fylla agendan med för Hans Vestberg. I förra veckan varslades 946 personer eftersom fabriken i GÀvle ska lÀggas ned och anlÀggningen i BorÄs bantas.

”Det Ă€r alltid med sorg i hjĂ€rtat man fattar sĂ„dana beslut”, sĂ€ger Hans Vestberg. ”Ericsson har 82500 anstĂ€llda varav knappt 4000 inom tillverkning i Sverige. Vi rĂ€knar inte med nĂ„gra dramatiska förĂ€ndringar inom tillverkning i Sverige inom överskĂ„dlig tid.”

Ericssons produkter som basstationer för mobiltelefoni fÄr allt mer avancerat innehÄll samtidigt som de krÀver mindre montering. Dessutom faller priserna. Ericssons kunder teleoperatörerna Àr ocksÄ ekonomiskt pressade. FörsÀljningen av system föll med 8 procent under de tre första kvartalen i Är jÀmfört med förra Äret.

Konkurrensen Àr hÄrd, speciellt frÄn kinesiska Huawei som nyligen tog en stor order hos norska Telenor.

”Jag hatar att förlora. Det ska jag inte sticka under stol med. Sedan har Ericsson en sĂ„ stor marknadsandel att vi alltid kommer att förlora nĂ„gra affĂ€rer. Konkurrens kommer Ericsson alltid att ha”, sĂ€ger Hans Vestberg. ”SjĂ€lvklart Ă€r vi beredda att kriga. Vi kommer att satsa stenhĂ„rt. Hur lĂ„ngt man gĂ„r Ă€r en frĂ„ga som Ă€r svĂ„r att svara pĂ„. Det Ă€r klart att vi inte Ă€r beredda att kriga till vilket pris som helst. Men dĂ€rför mĂ„ste man vara kostnadseffektiv hela tiden.”

Ericsson Àr ocksÄ en tydlig ledare pÄ ett annat omrÄde. Det Àr den verksamhet som Hans Vestberg var med och byggde upp mellan 2003 och 2007. DÀr handlar det om att hjÀlpa operatörer att driva sina nÀt och de tjÀnster som finns dÀr. Ericssons tjÀnsteverksamhet, Professional Services, ökade med nio procent det tredje kvartalet och drar nu in 40 procent av hela Ericssons intÀkter, skriver svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-2