Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 december 2009

Ny blyfri teknik

Med hjÀlp av tvÄ lasrar kan elektronikkomponenter svetsas pÄ mönsterkort och pÄ sÄ sÀtt undvika anvÀndningen av bly.
MÄlet med ett nytt forskningsprojekt vid Laser Zentrum Hannover (LZH) Àr att svetsa elektronikkomponenter snabbt, enkelt och blyfritt pÄ mönsterkort. För att Ästadkomma detta anvÀnds en "tvÄ-laser-lösning". En grönlaser med lÄg uteffekt sÀkerstÀller optimala och repeterbara processvillkor, medan en infrarödlaser med högre uteffekt anvÀnds för att svetsa komponenterna. Eftersom komponenterna Àr svetsade och inte lödda behövs inte blybaserad lödning.

Infrarödlaser (med vÄglÀngden 1064 nm) har redan visat sig vÀrdefull i mÄnga applikationer dÀr mikro-svetsning ingÄr. Om koppar eller kopparlegeringar ska sammanfogas riskerar laserstrÄlen att reflekteras av materialytan. Mindre oregelbundenheter pÄ ytan, som oxidation, kan ha en mycket negativ inverkan pÄ processen.

Med en tvÄ-laser-lösning blir komponenten först bestrÄlad med en lÄgeffekts grönlaser (med en vÄglÀngd pÄ 532 nm) före att svetsningen sker. Ljuset frÄn grönlasern upptas lÀttare, och den negativa pÄverkan av oregelbundenheter pÄ komponentytan minimeras. DÀrefter kan följande svetsprocess med infrarödlaser ske under likvÀrdiga omstÀndighter, och kombinationen av fördelarna med de tvÄ lasrarna - processsÀkerhet vid 532 nm och hög uteffekt vid 1062 nm - kan anvÀndas för att producera högkvalitativa svetsfogar för elektronikkomponenter.


Genom att anvÀnda en tvÄ-laserlösning kan komponenterna lÀtt svetsas fast pÄ mönsterkortet.

De tvÄ laserprocesserna Àr viktiga för industriell produktion av flera skÀl. Elektronikkomponenter Àr i ökande grad utsatta för högre temperaturer och följaktligen bör de inte lödas utan svetsas. Dessutom behövs ingen materialtillförsel vid svetsning och dÀrmed kan de rÀttsliga kraven för en blyfri sammanfogningsteknik vara uppfyllda. För att stödja ett industriellt genombrott arbetar LZH med att utveckla de nödvÀndiga laserkÀllorna, kretskort, optik och sÄ vidare.

Projektet "Supreme" stöds av det tyska federala ministeriet för utbildning och forskning (BMBF) inom ramen för konceptetet "Forskning för morgondagens produktion", tillsammans med projektledningen Forschungszentrum Karlsruhe, Production and Manufacturing Technologies Division.

Det skriver idw-online.de
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2