Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 12 oktober 2001

ABB får beställning värd 3,8 miljarder från Kina

Projektet sammanför lokala och globala resurser för att snabbt bygga en likströmsöverföring på 940 kilometer som ska länka samman vattenkraftverk i centrala Kina med Guangdongprovinsen.
Enligt beställningen från det statliga kraftföretaget i Kina (State Power Corporation of China) ska ABB konstruera och bygga ett system för högspänd likströmsöverföring (HVDC) på 3000 MW över en sträcka på 940 kilometer till Guangdong, en högteknisk region med tvåsiffrig tillväxt.
Länken är en del i det nationella utvecklingsprogrammet för att överföra ren och förnyelsebar vattenkraft i väst till de tätbefolkade förbrukarområdena vid kusten. Målet är att förbättra miljön i den snabbt växande Guangdongprovinsen genom att i framtiden ersätta olje- och kolkraftverk. "HVDC-tekniken som kommer att införas möjliggör en mer effektivt användning av energiresurserna genom att stora mängder kraft förs över på långa sträckor med minskade förluster," säger Richard Siudek, vice vd och ansvarig för ABB:s division Utilities (Energi). Genom att använda HVDC-tekniken minskar landåtgången samt den synliga effekten av kraftledningar. ABB håller redan på att leverera två strömriktarstationer till en högspänd likströmsöverföring (HVDC) på 890 kilometer som ska ansluta vattenkraftverket Three Gorges till Shanghai-området.
Projektet ska genomföras i två steg och levereras under 32 månader, vilket är 30 procent under normal leveranstid för ett projekt av den här storleksordningen. Peter Smits, vice vd och ansvarig för ABB:s division Power Technology Products (Kraftprodukter) förklarar hur processen ska påskyndas: "För vår kund kombinerar vi en snabbleverans av utrustningen med vår globala tillverkningskapacitet och vi arbetar tillsammans med lokal expertis och lokala resurser." Dessutom tillför ABB ett unikt tillvägagångssätt genom företagets möjlighet att sammanföra leverans av utrustning med stor erfarenhet av projektledning. "Det avgörande för kundnyttan är att ABB kan sammanföra både tillverkning och utförande på ett så stort projekt," säger Smits.
Ordern omfattar två strömriktarstationer till HVDC-systemet, vilket inkluderar strömriktarventiler, strömriktartransformatorer och glättningsreaktorer för både sänd och mottagarsidan av länken. Totalt 28 strömriktartransformatorer och sex glättningsreaktorer ska levereras av ABB:s enhet Transformers i Ludvika tillsammans med Xi'an Transformers Works som ägs av kinesiska staten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2