Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 28 december 2009

Unionen litar inte på krisavtal hos Habia

Det finns inga belÀgg för att krisavtalen rÀddar jobben menar fackförbundet Unionen. Vid Habia Cable varslades tjÀnstemÀnnen sÄ fort avtalet tillÀt.
– Vi ville skriva in i avtalet att inga uppsĂ€gningar skulle göras under tiden för avtalet, men det vĂ€grade företagsledningen, sĂ€ger Marcus Jonsson, anstĂ€lld vid fabriken i Söderfors och representant för Unionen.

Krisavtalet som slöts första augusti innebar att tjÀnstemÀnnens arbetstid minskades med 10 procent och lönen med 8 procent. Avtalet gÀllde till Ärsskiftet och i uppgörelsen ingick att inga uppsÀgningar skulle göras de tvÄ första mÄnaderna. Den första oktober varslades 17 tjÀnstemÀn om uppsÀgning i samband med att krisavtalet upphörde.

– Vi hade gĂ„tt med pĂ„ en lönesĂ€nkning. DĂ„ vill man inte ha ett varsel tvĂ„ mĂ„nader senare. SjĂ€lvklart gillade vi inte det. DĂ„ hade de lika gĂ€rna kunnat lĂ€gga varslet direkt i augusti, sĂ€ger Marcus Jonsson.

Unionen har gjort en undersökning bland sina klubbar i landet. MÄnga av dem har kÀnt sig pressade att skriva pÄ avtalen.

– Vi Ă€r mycket tveksamma till pĂ„stĂ„endena att tiotusentals jobb har rĂ€ddats genom krisavtalen. Vad som dĂ€remot stĂ„r klart efter vĂ„r undersökning Ă€r att det förekommit arbetsgivare som passat pĂ„ i krisen att pressa igenom försĂ€mrade arbetsvillkor pĂ„ bristande ekonomiska grunder, sĂ€ger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

För avtalet vid Habia Cable menar produktionschefen Henrik Ollandt att företaget agerade rimligt efter förutsÀttningarna.

– Sedan kan man alltid diskutera i efterhand om vi gjorde rĂ€tt, sĂ€ger han, enligt arbetarbladet.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1