Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 28 december 2009

Unionen litar inte på krisavtal hos Habia

Det finns inga belägg för att krisavtalen räddar jobben menar fackförbundet Unionen. Vid Habia Cable varslades tjänstemännen så fort avtalet tillät.
– Vi ville skriva in i avtalet att inga uppsägningar skulle göras under tiden för avtalet, men det vägrade företagsledningen, säger Marcus Jonsson, anställd vid fabriken i Söderfors och representant för Unionen.

Krisavtalet som slöts första augusti innebar att tjänstemännens arbetstid minskades med 10 procent och lönen med 8 procent. Avtalet gällde till årsskiftet och i uppgörelsen ingick att inga uppsägningar skulle göras de två första månaderna. Den första oktober varslades 17 tjänstemän om uppsägning i samband med att krisavtalet upphörde.

– Vi hade gått med på en lönesänkning. Då vill man inte ha ett varsel två månader senare. Självklart gillade vi inte det. Då hade de lika gärna kunnat lägga varslet direkt i augusti, säger Marcus Jonsson.

Unionen har gjort en undersökning bland sina klubbar i landet. Många av dem har känt sig pressade att skriva på avtalen.

– Vi är mycket tveksamma till påståendena att tiotusentals jobb har räddats genom krisavtalen. Vad som däremot står klart efter vår undersökning är att det förekommit arbetsgivare som passat på i krisen att pressa igenom försämrade arbetsvillkor på bristande ekonomiska grunder, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

För avtalet vid Habia Cable menar produktionschefen Henrik Ollandt att företaget agerade rimligt efter förutsättningarna.

– Sedan kan man alltid diskutera i efterhand om vi gjorde rätt, säger han, enligt arbetarbladet.se

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1